családi és ifjúsági programok

Jazzland hangszerei - Szaxofon és trombita

Szünet nélkül
Üvegterem
 • Müpa saját produkció
 • Hang-szer-szám

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai” - a hangszerek. Ebben a félévben a jazz birodalmába teszünk utazást. Az expedícióhoz csatlakozó gyerekek megismerkedhetnek a jazz legfontosabb instrumentumaival, a műfaj sajátosságaival a Zeneakadémia jazz tanszéke oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével, és persze sok zenével.

A (jazz)partitúra legfelső sorában a szaxofon helyezkedik el, esetenként valamelyik váltóhangszere, leggyakrabban a klarinét vagy a fuvola. A jazzban az 1920-as években kezdett elterjedni a szaxofon, ez a fémből készült, pipa alakú, egyszerű nyelvsípos, fafúvós hangszer, amely a 19. század közepe óta létezik. Érdekesség, hogy Kodály Zoltán Háry János című művében is van szaxofonszóló, bár a hangszer - izgalmas, új hangja ellenére - viszonylag lassan terjedt el a használatban, máig a legtöbben a könnyűzenéhez és a jazzhez társítják. A szaxofon mellett a jazzben - a kisegyüttesektől a big bandig - a legfontosabb dallamvivő hangszer a trombita, amely a világ egyik legrégibb hangszere. A jazzben is jelen van a kezdetek óta, hiszen a New Orleansból indult műfaj egyik első kiemelkedő alakjának, Louis Armstrongnak is a trombita volt a hangszere, és azon túl, hogy a nagyobb létszámú jazz formációkban szinte állandó instrumentum, olyan legendás trombitás előadók nyomták rá bélyegüket a jazztörténet alakulására, mint Dizzy Gillespie, Miles Davis vagy Wynton Marsalis.

Korosztály: 8-14 év
Rendező: Müpa
 • trombita, műsorvezető
  Hámori János
 • szaxofon
  Bacsó Kristóf
 • zongora
  Kapolcsy Szabó Levente
 • bőgő
  Suke Sándor
 • dob
  Fazekas Tamás

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére