Adatkezelési Tájékoztató

 

Adatkezelési tájékoztató előzmények

2013. október 21-ig hatályos adatkezelési tájékoztató
2018. május 24-ig hatályos adatkezelési tájékoztató
2018. május 25-től hatályos adatkezelési tájékoztató


Bevezetés

Kiemelten fontosnak tartjuk az Ön személyes adatainak védelmét, ezért az alábbiakban tájékoztatni szeretnénk a Müpa Budapest Nonprofit Kft. (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.) mint adatkezelő által végzett adatkezelési tevékenységekről, illetve azokról az elvekről és szabályokról, amelyeket ennek során kötelezően betartunk.

A Müpa honlapjának (www.mupa.hu) használata és a szolgáltatásaink igénybevétele során adatkezelésre kizárólag az Ön előzetes tájékoztatása mellett és kifejezett hozzájárulása alapján kerül sor. Ezen túlmenően a Müpa adatot az Önnel kötött szerződés teljesíthetősége érdekében, jogos érdekből vagy kifejezett jogszabályi előírás alapján kezel.


1. Az Ön adatainak biztonsága, adatkezelési elveink

A Müpa az Ön személyes adatait a jogszerűség, a tisztességes eljárás követelményének minden tekintetben megfelelően, az Ön számára a lehető legátláthatóbb módon, kizárólag meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból, csak a legszükségesebb mértékben és a cél eléréséhez minimálisan szükséges ideig kezeli. Nagy gondot fordítunk arra, hogy az általunk kezelt adatok minden esetben pontosak és naprakészek legyenek.

Azonban tisztában vagyunk vele, hogy a fentiek betartása mit sem ér a személyes adatok védelmében tett technikai és szervezési intézkedések nélkül.

Ezért választottuk a személyes adatok legnagyobb részének kezelésében bennünket adatfeldolgozóként segítő partnerünknek a Crane Kft-t, mert 2017 óta az ISO 27001 információbiztonsági sztenderd szerint működik, amely garancia arra, hogy az Ön személyes adatainak kezelése a legmagasabb szintű elvárásoknak megfelelően történik. Ugyancsak a legmagasabb szintű informatikai és információ biztonsági követelményeknek megfelelően végzi tevékenységét a honlapunkat üzemeltető hazai piacvezető partnerünk a Mito Europe Kft.

Szervezeti struktúránkat is úgy alakítottuk ki, és azt szigorú belső szervezeti szabályok és a különböző hozzáférési jogosultságok felosztása révén oly módon működtetjük, hogy az minden ponton megfelelő garanciát jelentsen az adatkezelésünk átláthatóságára és az Ön személyes adatainak biztonságára nézve. A Müpa nem ad ki semmilyen személyes adatot harmadik személynek az érintett hozzájárulása vagy előzetes tájékoztatása nélkül – kivéve, ha erre jogszabály vagy hatóság kifejezetten kötelezi. A Müpa megfelelő technikai intézkedések meghozatala révén (egységes belső informatikai rendszer üzemeltetése) mindent elkövet annak érdekében, hogy az Ön személyes adatai semmilyen módon ne kerülhessenek illetéktelenek birtokába.

Belső képzések és szervezett oktatások során folyamatosan tájékoztatjuk a Müpa személyes adatok kezelésével foglalkozó munkatársait a legfrissebb technikai és jogszabályi követelményekről, annak érdekében, hogy az adatkezelésünk minden ponton megfeleljen a jogi és információ biztonság-technikai elvárásoknak.


2. Az általunk kezelt adatok köre

a) www.mupa.hu szerver „naplózása”

A Müpa honlapjának meglátogatásakor a webszerver automatikusan naplózza (logolja) a felhasználó tevékenységét. E nélkül nem lenne biztosítható a weboldal megfelelő működése és nem tudnánk megakadályozni az esetleges külső támadásokat sem, ezért az ilyen jellegű adatkezelés a Müpa jogos érdekén alapul. A naplóállományt minőségbiztosítási célból használjuk fel, más információval nem kapcsoljuk össze, nem törekszünk az érintett felhasználó beazonosítására.

  • Tárol adatok: IP cím (anonimizáltan), hozzávetőleges földrajzi lokáció, a meglátogatott oldalak címe, valamint a dátum, időpont adatok
  • Tárolás időtartama: az adatokat 30 nap elteltével töröljük


b) Web-analitikai mérések

A Google Analitika, mint külső szolgáltató segíti a mupa.hu honlap látogatottsági és egyéb web-analitikai adatainak független mérését. Az adatok anonimizált módon kerülnek rögzítésre, a Müpa azokat kizárólag statisztikai célokra, illetve az oldal működésének optimalizálására használja fel. A mérési adatok kezeléséről részletes felvilágosítás található az alábbi linken: http://www.google.com/analytics. Az ilyen statisztikai célú web-analitikai adatgyűjtés széles körben elterjedt gyakorlat, amelyhez Ön a honlapunk meglátogatása révén hozzájárul.


c) Cookie-k kezelése

A cookie (magyarul: süti) egy kis adatcsomag, amelyet a szerverünk küld az Ön web-böngészőjének a testreszabott és magas színvonalú kiszolgálás érdekében. Ha ismét felkeresi a weboldalunkat, a böngésző visszaküldi a cookie-t a szerverünknek, és ezáltal lehetővé teszi az egyes munkamenetek közötti kapcsolat létrehozását.

Honlapunkon kétféle cookie-val találkozhat:

  • Az oldal használatához elengedhetetlen munkamenet (session-id) és használatot segítő (ideiglenes) sütik. Ezek használata nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem jelennek meg, a cookie-k kezeléséhez történő hozzájárulás nem tárolható, a böngészés akadályozottá válik, a jegyek kosárba rakása illetve a banki fizetés nem tud megfelelően megvalósulni. Ezért Ön a honlap felkeresésével ezeknek a cookie-knak a használatát tudomásul veszi.
  • Tartós sütik: melyek webes kereső beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközön maradnak, amíg azokat a Felhasználó nem törli. Amennyiben a Müpa webszervere telepíti a sütit és a saját adatbázisba kerül továbbítása az adat, akkor belső sütiről beszélünk. Amennyiben a sütit a Müpa vagy harmadik fél szolgáltató webszervere telepíti, de külső szolgáltatóhoz történik az adattovábbítás, akkor külső sütiről beszélünk.

Felhasználás célja szerint megkülönböztetünk:


Statisztikai cookie-t:

  • a. teljes Google Analytics mérőkód cookie
  • b. más webanalatika mérésre alkalmas eszköz mérőkód (pl. HotJar)
  • c. hőtérképes analitikai eszköz cookie-ja (pl. HotJar)
  • d. egérmozgás rögzítésére alkalmas eszköz cookie-ja (pl. HotJar)


Reklám célú cookie-t

  • e. minden külső szolgáltató által elhelyezett hirdetési cookie, remarketing kódok és pixelek (pl. Facebook, AdWords)

A mupa.hu weboldal látogatása során a bejelentkező-oldalon található süti figyelmeztetésen található „ELFOGADOM” gomb megnyomásával adhatja meg a hozzájárulását a tartós sütik használatához.

  • Tárolt adatok: azonosítószám, dátum, időpont, az előzőleg meglátogatott oldal
  • Tárolás időtartama:
    • a munkamenet használatot segítő ideiglenes sütik a munkamenet lezárultáig,
    • a tartós sütik általában 1 évig vagy addig tárolódnak az Ön gépén, amíg azokat nem törli.

Tájékoztatjuk, hogy a cookie-kat bármikor törölheti saját számítógépéről, illetve letilthatja saját böngészőjében is azok használatát.

A mérési adatok kezeléséről és a hirdetések személyre szabott kiszolgálása érdekében a Google, a Facebook és a Hotjar szolgáltatók szerverei által végzett naplózási és cookie kezelési tevékenységről bővebb információt a saját adatvédelmi tájékoztatóikban talál a https://www.facebook.com/about/privacy, a www.google.com/intl/hu/policies/privacy és a https://www.hotjar.com/legal/policies/privacy címeken.


d) Jegyvásárlás

A honlapon keresztül történő jegyvásárlás során az Ön által megadott adatokat a Müpa az Önnel kötött szerződés teljesítése érdekében (pl.: értesítés elmaradó előadásról, utólagos jegyvisszaváltás kezelése, számla kibocsátás) kezeli.

A nyugta, illetve számlaadási kötelezettségünkre tekintettel az Ön által a rendelkezésünkre bocsátott személyes adatokat az irányadó pénzügyi tárgyú jogszabályokban előírt ideig kötelesek vagyunk megőrizni.

Úgy gondoljuk, hogy amennyiben jegyet vásárolt valamelyik előadásunkra, további programjaink is számot tarthatnak az érdeklődésére. Ezért a jegyvásárlás során megadott

e-mail címén keresztül a jövőben néhány további programunkról is tájékoztatjuk. Ön jogosult arra, hogy tiltakozzon az ilyen adatkezelés ellen közvetlenül a hírlevélben található linken keresztül, vagy az adatvedelem@mupa.hu címre küldött levélben.


e) Marketing célú megkeresések

A Müpa mint Magyarország egyik vezető kulturális intézménye legfőbb feladatának tekinti, hogy a magyar és a nemzetközi komoly- és könnyűzenei, illetve színházi élet kiemelkedő színvonalú produkciói a magyar közönség minél szélesebb rétegéhez eljussanak. Ezért célunk, hogy minél több eseményünkön a vendégünkként köszönthessük Önt.

Ha megtisztel minket annak lehetőségével, hogy a hozzájárulása révén közvetlenül is megkeressük Önt programjaikkal kapcsolatosan e-mail-en keresztül vagy egyéb kommunikációs csatornán, akkor ígérjük, hogy a programjainkkal kapcsolatos minden lényeges információról a megfelelő időben tájékoztatjuk Önt. Ennek során az Ön alábbi adatai kerülnek kezelésre: név, titulus, e-mail cím, nyelv, lakcím, születési év, műfaji preferencia, aktivitások, jegyvásárlási adatok, diák/tanár státusz, böngészési előzmények.

Amennyiben a jövőben nem kíván közvetlenül értesülni a programjainkról, a hozzájárulása visszavonható közvetlenül a hírlevél alján található linken keresztül, vagy az adatvedelem@mupa.hu címre küldött levélben.

Ha Ön tagja a hűségprogramunknak, a hozzájárulás visszavonását követően kizárólag a hűségprogrammal kapcsolatos technikai információkat tudunk Önnek eljuttatni. A Müpa a teljeskörű tájékoztatás elmaradásából adódó esetleges veszteségekért felelősséget nem vállal.


f) Regisztráció

A Müpa mindent elkövet annak érdekében, hogy a szolgáltatásainak igénybevétele során, a kiemelten ügyfélközpontú kapcsolattartás révén Ön minél nagyobb felhasználói élmény részese lehessen. Az Ön igényeinek minden tekintetben megfelelő és magas színvonalú szolgáltatás nyújtást nagyban megkönnyíti számunkra, ha regisztrál a honlapunkon.

A www.mupa.hu honlapon történő regisztrációval Ön az alábbi adatai kezeléséhez járul hozzá: e-mail cím, jelszó, név, titulus, nem, születési év, lakóhely (ország), irányítószám, műfaji preferencia, diák/tanár státusz, egyedi igények (pl. webcast értesítés). A honlap regisztrált felhasználókénti használata során az Ön tevékenységei révén további személyes adatok kerülhetnek a kezelésünkbe (pl.: vásárlási történet, speciális igények, stb.). Ezeket az adatokat a minél hatékonyabb ügyfélközpontú kapcsolattartás és problémakezelés érdekében használjuk fel.

Amennyiben a regisztráció során vagy azt követően hozzájárul ahhoz, hogy marketing célból közvetlenül is megkereshessük Önt, lehetővé teszi számunkra, hogy – a fenti adatok felhasználása révén – naprakész és az Ön felhasználói igényeit mind magasabb szinten tükröző személyre szabott ajánlatokat készíthessünk az Ön részére. 

A megadott személyes adataihoz a saját felhasználói fiókján keresztül Ön bármikor hozzáférhet, azokat szabadon kezelheti. Az Ön által megadott e-mail a kommunikáció legautentikusabb csatornája, ezért annak megváltoztatására az adatvedelem@mupa.hu e-mail címre történt kérelem megküldése révén van csak lehetőség.

Az Ön által megadott adatokat kizárólag a kulturális tevékenységünk végzésével összefüggésben és addig kezeljük, amíg Ön a hozzájárulását vissza nem vonja, kivéve, ha más jogalapon az adatkezelésre egyébként jogosultak vagy kötelesek vagyunk.


g) Müpa+ hűségprogram

A Müpa a leghűségesebb vendégei számára hűségprogramot működtet, amelynek révén fokozatosan bővülő előnyöket – jegyárkedvezményt, exkluzív rendezvényeket, elővásárlási lehetőséget, kiemelt parkolóhely – nyújt a résztvevőknek.

A Müpa+ hűségprogram Általános Szerződési Feltételeiben vállalt szolgáltatások – közvetlen kapcsolattartás, előnyök biztosítása – teljesíthetősége céljából, a regisztrációkor megadott személyes adatokon felül, a hűségprogram tagok alábbi adatait kezeljük: lakcím, telefonszám, hűségkártya száma, hűségpontok száma, hűség szint, gépjármű rendszáma, egyedi igények (pl. műsorkalauz postai úton történő megküldése).

Ha Ön csatlakozik a hűségprogramhoz, de nem járul hozzá, hogy marketing célú üzenetekkel közvetlenül megkereshessük, akkor kizárólag a hűségprogrammal kapcsolatos technikai információkat tudunk Önnek eljuttatni. A Müpa a teljeskörű tájékoztatás elmaradásából adódó esetleges veszteségekért felelősséget nem vállal. 

Ön bármikor jogosult megszüntetni a hűségprogram tagságát és visszavonni az ezzel kapcsolatos adatainak kezeléséhez adott hozzájárulását, ebben az esetben azonban elvesznek az addig elért hűségpontjai, és a hűségszintje az esetleges ismételt belépés esetén sem állítható vissza. A kérelme 48 órán belül még visszavonható.


h) Kép- és hangfelvétel készítése

A Müpa területére történő belépéssel Ön kifejezetten elfogadja, hogy a Müpa területén, illetve termeiben kép- és hangfelvétel készülhet, amelyen esetlegesen látogatói minőségében 

Ön is feltűnhet. A Müpa (nyilvános) rendezvényein történő részvétellel Ön hozzájárul, hogy a Müpa a felvételt a kulturális alaptevékenységével összefüggésben felhasználja. A felvétel ilyen jellegű felhasználásával összefüggésben semmilyen követeléssel nem élhet sem a Müpával, sem a szervezőkkel vagy a felvétel készítőivel, illetve a felvételt bármely más érvényes jogcímen felhasználókkal szemben.


3. Az érintettek jogai és érvényesítésük módja

Az alábbi igényekkel kapcsolatos levelét az adatvedelem@mupa.hu e-mail címen keresztül fogadjuk.

  • Ön bármikor kérheti, hogy a Müpa tájékoztassa, hogy kezeli-e személyes adatát, és ha igen, akkor az általa kezelt személyes adatokhoz biztosítson megfelelő hozzáférést. A felhasználói profiljába történő belépéssel Ön közvetlenül is hozzáfér a személyes adataihoz, de ettől függetlenül Ön a személyes adatok kezeléséről bármikor írásban tájékoztatást kérhet. Tájékoztatjuk, hogy az e-mailben küldött tájékoztatáskérést a Müpa csak akkor tekintheti hitelesnek, ha azt a felhasználó regisztrált e-mail címéről küldik, ez azonban nem zárja ki, hogy a Müpa a tájékoztatás megadása előtt a kérelmezőt más módon is beazonosítsa.
  • Amennyiben azt tapasztalja, hogy az Önről kezelt személyes adatok nem felelnek meg a valóságnak, kérheti az általunk kezelt személyes adatainak helyesbítését. Amennyiben regisztrált felhasználónk, adatait a felhasználói profilján keresztül saját maga is módosíthatja.
  • Ön bármikor kérheti az általunk kezelt személyes adatainak törlését. A törlés megtagadható (i) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából, vagy (ii) ha a Személyes adatok kezelésére jogszabály felhatalmazást ad, valamint (iii) jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez. A törlési kérelem megtagadásáról a Müpa minden esetben tájékoztatja az érintettet, megjelölve a törlés megtagadásának indokát. Személyes adat törlésére irányuló igény teljesítését követően a korábbi (törölt) adatok már nem állíthatók helyre.
  • Ön kérheti, hogy a személyes adatainak kezelését a Müpa korlátozza, ha vitatja a kezelt személyes adatok pontosságát. Ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrizzük a személyes adatok pontosságát. Akkor is kérheti az adatkezelés korlátozását, ha az adatkezelés jogellenes vagy annak célja már megvalósult, de Ön ellenzi a kezelt személyes adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását.
  • Az Ön által rendelkezésére bocsátott és a Müpa által automatizált módon kezelt személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban, az Ön kérelmére a Müpa köteles kiadni és/vagy azokat egy másik adatkezelő részére továbbítani.
  • Ön bármikor tiltakozhat a személyes adatainak kezelése ellen (i) ha a személyes adatok kezelése kizárólag az adatkezelőkre (Müpa) vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez vagy az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítéséhez szükséges; (ii) ha az adatkezelés célja közvetlen üzletszerzés, közvélemény-kutatás vagy tudományos kutatás; vagy (iii) ha az adatkezelésre közérdekű feladat teljesítése érdekében kerül sor. A Müpa a tiltakozás jogszerűségét megvizsgálja, és ha a tiltakozás megalapozottságát megállapítja, az adatkezelést megszünteti.


4. Adatfeldolgozók

A Müpa nevében személyes adat kezelést a velünk szerződéses kapcsolatban lévő adatfeldolgozók végeznek. Az adatfeldolgozó az adatra vonatkozóan önálló döntést nem hozhat, kizárólag a Müpával kötött szerződés rendelkezései és a kapott utasítások szerint jogosult eljárni. Az adatfeldolgozóinkat úgy választottuk ki, hogy az általuk végzett adatkezelés során a lehető legnagyobb mértékben garantálva legyen az Ön személyes adatainak biztonsága. A hatályos jogszabályoknak való megfelelésről minden adatfeldolgozást végző partnerünktől szerződésbe foglalt nyilatkozatot kérünk be, és csak ennek birtokában végezhetnek bármilyen adatkezelést a Müpa nevében. Adatfeldolgozóink aktuális listáját a következő linkre kattintva tekintheti meg.


5. Jogérvényesítési lehetőségek

Amennyiben további információra lenne szüksége lépjen velünk kapcsolatba az adatvedelem@mupa.hu e-mail címen, a 1453 Budapest, Pf.: 57. posta címen keresztül vagy személyesen. Tájékoztatjuk, hogy amennyiben az adatkezeléssel kapcsolatos igényét személyesen terjeszti elő, kollégáink felkérhetik a személyazonosságának az igazolására.

Az Adatkezeléssel kapcsolatos panaszával közvetlenül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c.; telefon: +36-1-391-1400; e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu; honlap: www.naih.hu) fordulhat.

Az érintett jogainak megsértése esetén bírósághoz fordulhat. A per elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható.

A Müpa egyoldalú döntése alapján bármikor jogosult arra, hogy a jelen Adatvédelmi Tájékoztatót módosítsa. Amennyiben ez az adatkezelés elveinek vagy céljának a megváltoztatásával jár, akkor előzetesen beszerzi az érintett hozzájárulását a további adatkezeléshez.

Budapest, 2018. május 24.

Ugrás az oldal tetejére