világzene, jazz, könnyűzene

Műfajok között szabadon - pódiumbeszélgetés

A cimbalom ünnepe - 10 éves a Világraszóló sorozat

Átrium (Előcsarnok)
  • Müpa saját produkció
  • Világraszóló

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Müpa Világraszóló című programsorozata immár tizedik éve népszerűsít két hungarikum-hangszert: a cimbalmot és a tárogatót. A jubileumi évben inkább a cimbalom kerül középpontba, de a sorozat szokásos pódiumbeszélgetésén a tárogató is szóba kerül, hiszen a fesztivál szerkesztője, Liber Endre nemcsak a Világraszóló állandó házigazdájával, az új lemezét bemutató cimbalmossal, Balogh Kálmánnal beszélget, hanem Bede Péter fúvós muzsikussal is. A friss albumon kívül a műfaji egybefonódásokról, a crossover műfajok zenészektől megkövetelt technikai eszközkészletéről is szó lesz a beszélgetés során.

A cimbalom és a tárogató világraszóló érdeklődést váltott ki a 19. század végén, azóta pedig egyre inkább helyük van számos műfajban: a cigányzene, a népzene, a klasszikus zene mellett ma már a világzene és a jazz területén is. A 21. században ez a beépülési folyamat még inkább felgyorsult, sőt, a cimbalom jelen van számos határterületen, hiszen tradicionális, jazzes, de klasszikus zenei környezetben is megállja a helyét, sőt ezek a műfaji határok sok zenész játékában egybe is fonódnak. Ilyen Balogh Kálmán is, aki a Világraszóló fesztivál 2012-es indulása óta a sorozat házigazdája, és ezen a napon legújabb nagylemezét mutatja be, amely a fentieken túl még a popzene felé is tesz gesztusokat. A koncerthez kapcsolódó beszélgetésen részt vesz Balogh Kálmán zenekarának fúvósa, Bede Péter is: a fesztivál szerkesztőjével, Liber Endrével beszélgetnek az új lemezről, az azon is egybefonódó műfajokról, stílusokról (népzene, jazz, popzene), továbbá arról, hogy milyen felkészültséget, technikai eszközkészletet kíván meg a zenészektől a crossover műfaja.

Rendező: Müpa
  • a beszélgetés résztvevői
    Liber Endre, Balogh Kálmán, Bede Péter

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére