irodalom, film, kiállítás

Magyarok a Selyemúton

Előcsarnok
  • Müpa saját produkció
  • Liszt Ünnep

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal, azaz a Selyemút nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja is volt. A Kr. e. 2. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban, de egyben eszmék, vallási tanok, művészeti stílusok, technológiák terjedésének és meghonosodásának színtere is lett. A kínai, az indiai, az iráni, valamint a klasszikus nyugati kultúra keveredett és hatott itt egymásra.
A terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásából, valamint az ebben a szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásából, régészeti felfedezéséből magyar utazók, kutatók is kivették részüket. A Müpa kiállítása a keleti kutatások olyan pionírjai - és az általuk bejárt vidékek képi dokumentációi - köré szerveződik, mint gróf Széchenyi Béla és munkatársai, Lóczy Lajos és Gustav Kreitner, valamint a hallatlanul gazdag és sokrétű kutatói pályát bejáró Stein Aurél. Ritka fotográfiák sora mutatja be a buddhizmus világát, illetve azt a különleges vidéket, melyet a világ az Ezer Buddha-barlangok néven ismert meg. A kiállítás tehát szorosan kapcsolódik a Bartók Tavasz egyik szenzációjához, Tan Dun Buddha-passió című, nagyszabású zeneművéhez.

Kurátor: Dr. Kelecsényi Ágnes

Rendező: Müpa

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Liszt Ünnep


Ugrás az oldal tetejére