irodalom, film, kiállítás

Beethoven és Magyarország

Előcsarnok
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Nagy külföldi alkotók életével-műveivel ismerkedve mi, magyarok, egy kis ország szülöttei mindig örülünk az olyan tényeknek, melyek a művész és hazánk kapcsolatát bizonyítják. A kétszázötven éve született Ludwig van Beethoven esetében a zeneszerző életrajza számos ilyen részletet tartalmaz. A Müpa kiállításának anyagát összeállító két zenetörténész, Kim Katalin és Horváth Pál a legújabb kutatási eredményeken alapuló történeti hitelességgel, egyszersmind színesen-szórakoztatón mutatja be mindazt, ami a német komponista művészetében és e művészet fogadtatásában magyar vonatkozású.

A kiállítás megvilágítja a korai Beethoven-kultuszban játszott magyar szerepet: olyan arisztokrata családok mecénási áldozatvállalását, mint az Esterházyak vagy a Brunszvikok. A Brunszvikok és Beethoven között szövődött barátság és a mai magyarországi Beethoven-kultusz egyik emlékhelye, Martonvásár szerepe szintén a tárlat információi közé tartozik. Láthatunk dokumentumot Beethoven híres fellépéséről, amely a budai Várszínház falai között valósult meg 1800. május 7-én. A magyar főurak Beethoven-művek ajánlásaiban is megjelennek: erről kották címoldalai tanúskodnak. Az alkotói pálya magyar vonulatát képviseli az István király című Kotzebue-drámához írt kísérőzene, amelyet a Pesti Királyi Városi Színház megnyitása alkalmából mutattak be 1812-ben. A zeneszerző és Magyarország kapcsolatát dokumentálják jelentős Beethoven-művek - a Fidelio és a IX. szimfónia - első magyarországi előadásai, vagy egy olyan fontos együttes, mint a Filharmóniai Társaság Zenekara Beethoven-repertoárja. Mindezekről és számos más érdekességről kínál információt a Müpa gazdag képanyagot bemutató kiállítása.

Összeállította Kim Katalin és Horváth Pál.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére