irodalom, film, kiállítás

Blue Jasmine (2013)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A film ájultan boldog kritikusai szinte kivétel nélkül azt állapították meg, hogy Woody Allen filmjét Tennessee Williams színdarabja, A vágy villamosa inspirálta. Sok igazság van ebben a megállapításban, mert hát a sztori… De talán ennél is fontosabb, hogy a Blue Jasmine roppant igényes színmű, még ha nem is lenne egyszerű színre vinni az alapanyag megsértése nélkül. A sztori ugyanis csupán fűződrót, amelyre Woody Allen sorsgyöngyöket fűz fel. Kétségtelen, hogy a középső gyöngyszem, Jasmine (Cate Blanchett) sorsa a leglátványosabb.

Az egykor gazdag és gondot nem ismerő asszony Manhattanből San Franciscóba érkezik a húgához (Sally Hawkins), mert a régi világa összeomlott. Most az alsó középosztály miliőjében kellene új életet teremtenie/találnia. Ha le tudna válni a régi életéről. Cate Blanchett egyik legpompásabb alakítása, amelyért az Oscar-díj mellett még számtalan díjat söpört be. Igen ám, de a füzér apróbb gyöngyei is hihetetlenül izgalmasak. Woody Allen talán legsúlyosabb drámájával van dolgunk, hiszen Ginger, a húg és pasijának (Bobby Cannivale) története önmagában véve is nagyon erős. Különösen, ha hozzáadjuk az exének (Andrew Dice Clay) és egy partin felszedett pasijának (Louis C. K.) drámáját. De Dwight, Jasmine reménybelije (Peter Sarsgaard) is egy külön dráma. Aztán ott van Jasmine rendszeresen felbukkanó múltbéli élete, házassága Hallel (Alec Baldwin). Hogy mi az ördögnek kell ennyi kiemelkedő színművész ebbe az egyszerű történetbe? Nos, azért, mert szerepük van. Mert Woody Allen megírta, felépítette őket. És mindezt hihetetlen eleganciával. Miközben feszülten figyeljük Jasmine vergődését ebben a számára alig értelmezhető közegben - a keleti part és a nyugati part messze esik egymástól -, mellette féltucat szívszorító magánytörténet bontakozik ki. Fájdalmas függőségek és kötődések. Ez alkalommal elmaradnak a zsidóviccek, nincs kibeszélés és kikacsintás sem. A Blue Jasmine Woody Allen komoly drámaírói és rendezői teljesítménye.

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére