irodalom, film, kiállítás

Betlehemi képek a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből

"Miért maradnál istállóban?"

Előcsarnok, Zászlótér, Fesztivál tér
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A vallási ünnepek polgári hagyományai elvilágiasodott életünkben is velünk maradtak. Karácsonykor fát díszítünk és megajándékozzuk szeretteinket, húsvétkor locsolkodunk, halottak napján kimegyünk a temetőbe. A népi kultúra hitélethez kapcsolódó szokásai azonban eltávolodtak a városi embertől. Karácsonyi kiállításunk „Miért maradnál istállóban?” alcímmel betlehemi képeket mutat be a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből, remélve, hogy a karácsonyi népszokások tisztaságának felidézésével bensőségesebbé tehetjük látogatóink számára advent és az ünnepek heteit.

A Müpa 62 fotót felsorakoztató kiállításának fő témája a házaló betlehemezés hajdani népszokása, mely a 19. században még a magyar falu élő valóságának része volt. A modern embernek jámbor és jókedvű, népies színházat kell elképzelnie. Legények és férfiak jártak házról házra, hogy dramatikus játékban idézzék fel Jézus születésének történetét, amiért természetesen ajándékot - pénzt vagy ételt-italt - kaptak a háziaktól. Ez a hagyomány éppolyan összművészet volt, mint egy Wagner-opera: szerepet kapott benne a költészet, az ének, a színészi játék, a mozgás és a tánc. A betlehemes játékok hangvétele nem kizárólag komoly vagy áhítatos volt, a rigmusokat ízes, néha vaskos paraszti humor fűszerezte. A Néprajzi Múzeum gyűjteményéből származó képek ezeket a jeleneteket örökítették meg és hozzák közel hozzánk. A színjáték nem nélkülözhette a kellékeket: a házilag készített betlehemen kívül jelmezeket, állatszőr maszkokat is használtak. Aki a betlehemeseket beengedte otthonába, magát a Szent Családot és a Megváltót fogadta be a szívébe. A kiállítás témái közé tartozik a karácsonyi terített asztal és a hozzá kapcsolódó tárgyak hagyománya is.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére