komolyzene, opera, színház

Rácz Ödön és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Nagybőgőverseny? Az nyilván olyan, mint amikor egy elefánt balettezik! - gondolják némelyek, ha a legmélyebb vonóshangszer virtuozitásáról és könnyedségéről esik szó. Tévednek! Hallgassák csak meg a Bécsi Filharmonikusok megbecsült magyar tagját, aki nemcsak zenekari művészként éli életét, de szólistaként és kamaramuzsikusként is Európa-szerte koncertezik. Megtapasztalhatják, hogy a nagybőgő fürge futamokra képes, tud énekelni - és a sziporkázás is erényei közé tartozik, ha vérbeli virtuóz szólaltatja meg.

Rácz Ödön régi ismerőse a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak: már tizenkét évesen fellépett az együttessel. A közelmúltban közös lemezt készítettek egy patinás világcégnél, s ezen Nino Rota és Astor Piazzolla alkotásai mellett „a nagybőgő Paganinije”, a romantikus Giovanni Bottesini egy kompozíciója is szerepel. Rácz Ödön most is a hangszer lelkének nagy olasz ismerőjétől játszik: ezúttal a h-moll nagybőgőversenyt, amelyben minden hangszeres erényét módja lesz megcsillogtatni, a fürge futamoktól és figurációktól az olvadékony tónuson át a líraian éneklő dallamokig. A kamarazenekar két halhatatlan remekművel keretezi a szólistateljesítményt. Lendületes muzsikálásukat hallgatva elgondolkodhatunk majd: mennyire mást jelentett a divertimento műfaja a 18. században, amikor Mozart komponálta életörömtől duzzadó, népszerű K. 136-os D-dúr darabját, és a 20.-ban, amikor - a vészterhes 1939-es nyáron - Bartók írta híres Divertimentóját, markáns hangsúlyokkal megtűzdelt könnyed, kecses melódiákkal a nyitótételben, népi tánckarakterrel az energikus fináléban - s a kettő között filozofikus mélységekkel a tépelődő, súlyos-drámai lassú tételben. Mozart, Bottesini, Bartók - a zene három eltérő arca egy rendkívülinek ígérkező hangversenyen.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • nagybőgő
    Rácz ÖdönKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Szólisták és zenekarok


Ugrás az oldal tetejére