komolyzene, opera, színház

Pétery Dóra és Kun Rajmund orgonaestje

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció
műsorváltozás
Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy az esemény programja megváltozott.

Bővebb információt a részletes leírásban találnak.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Két magyar művész szólaltat meg izgalmas műsort a Müpa világhírű orgonáján. A sokoldalú Pétery Dóra „a hangszerek királynője” hazai játékosainak középgenerációját erősíti, Kun Rajmund a pályakezdők korosztályának kiválósága. Műsoruk legfőbb jellemzője a sokszínűség: hallunk Bachot, de megszólalnak a német barokktól a 19. és 20. századi francia zenén, valamint a közelmúlt magyar és cseh kompozícióin át a mai svéd muzsika jeles képviselőjének darabjáig az orgonairodalom legkülönfélébb alkotásai.

Ez mind orgonazene? Ez a sok különböző felfogásról tanúskodó, különböző szerkesztésmódokban fogant, eltérő színeket kikeverő alkotás? Bach a dór toccatában elmélyült, mint mindig, ugyanakkor rendkívüli hangszeres biztonságot is követel. A nála hatvankilenc évvel korábban született Matthias Weckmann, bár korának számos hatást befogadó, előremutató gondolkodású szerzője volt, Bachhoz képest archaikusnak is tűnhet. César Franck a-moll korálja a maga fátyolos borújával és energikus felhorgadásaival a romantika hírnöke - nála legfőbb élményünk a grandiozitás. A koncert egyik nagy erénye a kontrasztos műsorszerkesztés, így Bach és Weckmann között a 20. századi cseh Petr Eben Vasárnapi zenéjéből csendülnek fel részletek, Franck és látomásos-misztikus honfitársa, a modern Messiaen között pedig a magyar Antalffy-Zsiross Dezső néger spirituálékra írt vázlataival ismerkedhetünk, hogy a programot kortársunk, az ötvenhét éves svéd Erland Hildén műve, a 2006-os keltezésű, Pétery Dórának ajánlott Ritual Dancing zárja. Igen: ez a sokféle hang, ezek a néha egymással vitázó, nagyon is különböző világokba kalauzoló művek - ez mind orgonazene!

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek
Kapcsolódó bérletek

Kedvezménnyel

Orgona

Seniorok évada


Ugrás az oldal tetejére