Orgona-sztorik VIII. - Liszt válogatott orgonaművei

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

Minden zenemű mögött történetek rejtőznek: az alkotóé, a darab fogantatásáé, a mű formálódásáé, a bemutatóé - sőt minden zenemű maga is történet, hangokban elbeszélve. Liszt Ferenc élete tele van izgalmas és önmagukon túlmutató történetekkel - nem csoda, ha az Orgonasztorik sorozat újabb estje az ő zenéi közül válogat.

Az orgonaművész Fassang László és állandó partnere, a színművész-rendező Mácsai Pál tudja, hogyan kell egy-egy mű mögé szavakkal, anekdotikus részletek felidézésével, dokumentumokkal, jellemek felvázolásával odavarázsolni a kort és a környezetet, amelyben a zene természetesen lélegezhet. Liszt Ferenc esetében nagyon is lesz miről beszélni, hiszen a zeneszerző nemcsak a 19. század legnagyobb zongoravirtuóza és forradalmian újszerű művek komponistája volt, de elhivatott, nagyszerű orgonajátékos is, aki mélyen megélt vallásossága révén az orgona otthonában, a templomban is természetes léptekkel járt-kelt.
Ezen az estén bizonyára hallunk majd Bach zenéjéhez fűződő viszonyáról; arról, miért és hogyan választotta ki a nagy barokk zeneszerző-előd egy kantátatémáját variációsorozat alapjául, s milyen tragikus magánéleti esemény inspirálta e műve megírására. Mácsai Pál feltehetően mesél majd az 1860-as évek római Liszt-élményeiről, a Sixtus-kápolna szépségébe belefeledkező komponista áhítatáról. No meg Meyerbeer mára elfeledett operájáról, hiszen A próféta nélkül nem születhetett volna meg az Ad nos, ad salutarem undam fantázia és fúga. Orgona-sztorik: öröm és szenvedés, élet és élmények megelevenedő valósága a hangok mögött.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • orgona
    Fassang László
  • színművész
    Mácsai Pál
  • szövegíró
    Szabó BalázsKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Orgona


Ugrás az oldal tetejére