komolyzene, opera, színház

Orff: Carmina Burana

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertje a tiszta lélegzetért

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel harminc éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet támogatására jött létre. Az intézet hazánk elismert tüdőgyógyászati centruma, amely elévülhetetlen érdemeket szerzett a légzőszervi betegségek megelőzésében, gyógyításában, valamint az ehhez köthető kutatásokban és oktatásban. Az Alapítvány hozzájárul az intézetben zajló kiemelkedő szakmai munka minőségének támogatásához, valamint a munkahelyi környezet és feltételek fejlesztéséhez.

A hangversenyen Carl Orff 1937-ben, Frankfurtban bemutatott és máig töretlen népszerűségnek örvendő művét adja elő a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság kiváló szólisták közreműködésével. Izgalmas zenei barbarizmusával a Carmina Burana Stravinsky nyomdokain haladva kalauzolja a hallgatót a diákdalok forgandó szerencsét és múló szerelmet hirdető világában. A dalok a 19. században a Benediktbeuern kolostorban fellelt középkori német kódexből származnak, elénk tárva azok carpe diem szellemiségét, moralizálását, hol gyengéd, hol tréfás, hol lírai, időnként akár trágár vaskosságát, pajzánságát.
Orff a bőséges anyagból mottóként a szerencse változékonyságáról szóló költeményt választotta (O Fortuna). A kantátaszerű kompozíció ezután a tavasz ébredéséről és a réten önfeledten játszó fiatalokról szóló versekkel folytatódik. A második rész alcíme: In taberna - a kocsmában. Megjelenik a képzeletbeli színpadon a részeg pap (a rövid tétel valóságos gregorián-paródia), majd mulatságos felsorolás kezdődik, kik hogyan isznak (Weöres Sándor halhatatlan fordításában a záró sorok: „iszik száz és iszik ezer / egész világ nyakal, vedel”). A harmadik rész a szerelemről szól, olykor pikáns, erotikus sorokkal. Végül visszatér a mottó, az O Fortuna.

Rendező: Budafoki Dohnányi Zenekar

Előadott művek

 • Hollerung Gábor
 • szoprán
  Sáfár Orsolya
 • tenor
  Szerekován János
 • bariton
  Geiger Lajos
 • Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó)
 • Budafoki Dohnányi Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére