komolyzene, opera, színház

Mahler: „Ezrek szimfóniája”

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Minden karmester és minden zenekar számára ünnep, ha Mahler VIII. szimfóniájával léphet közönség elé: a mű Mahler vezényelte ősbemutatóján több mint ezer előadó működött közre. Bár a zeneszerző nem szívelte az „Ezrek szimfóniája” elnevezést, e formula valamit mégiscsak megragad a kompozíció kivételes dimenzióiból. Ő maga így fogalmazott: „A legnagyobb szabású mű, amelyet valaha alkottam; tartalmában és formájában annyira különleges, hogy szinte lehetetlen bármit is írni róla.”

Gustav Mahler osztrák zeneszerző VIII., Esz-dúr szimfóniáját 1910-ben mutatták be. Rajongói szerint a mű minden idők egyik legnagyobb zenei alkotása. Műfaját egyesek a nagyszámú énekes miatt kantátának minősítik. A zeneszerző ezt írta a darabról a legendás karmesternek, Willem Mengelbergnek: „Amit korábban komponáltam, mind csak előjáték ehhez. A többi szimfónia telve van egyéni tragikummal - de ebből csak az öröm árad. (…) A legnagyobb szabású mű, amelyet valaha alkottam; tartalmában és formájában annyira különleges, hogy szinte lehetetlen bármit is írni róla. Képzelje el az egész világmindenséget, amint zeng és visszhangzik. Ezek már nem is emberi hangok, hanem a bolygók és napok keringése.” E jellemzést azzal érdemes még kiegészíteni, amivel Mahler is zárta Mengelbergnek szánt sorait: „A többit majd személyesen.”

Rendező: Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Előadott művek

 • Riccardo Frizza
 • szoprán
  Boross Csilla, Kriszta Kinga, Molnár Ágnes
 • alt
  Vörös Szilvia, Schöck Atala
 • tenor
  László Boldizsár
 • bariton
  Molnár Levente
 • basszus
  Simon Lim
 • Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
 • Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
 • Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Dinyés Soma)
 • Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
 • Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)

Jegyinformáció

Személyes vásárlásnál erre az előadásra jegyét Rewin Ajándékutalvánnyal, és Rewin Ajándékkártyával is megvásárolhatja.

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére