komolyzene, opera, színház

Karzatkoncert - orgonahang új dimenzióban

Zsilka Alan

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Orgonazene? Kinek mi jut róla eszébe? Akármi is legyen az, itt az idő a sztereotípiák felszámolására. Erre kínál lehetőséget a Müpa új sorozata, a Fassang László által megálmodott Karzatkoncert. Az intézmény rezidens orgonistája szerint ezek a koncertek fő jellemzője a szabadság és a közvetlenség. Ezt élheti át a sorozat áprilisi eseményének közönsége is Bach, Reger, Guilmant, Szkrjabin és Rachmaninov műveit hallgatva Zsilka Alan előadásában.

De honnan a sorozat neve, miért karzatkoncert? Mert a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem mennyezete alól az a hatalmas valami - a negyvenkét tonnás hangvető, idegen szóval canopy -, amely eddig mindig fent volt látható, közvetlenül a mennyezet alatt, most jókedvében leereszkedik. Ettől aztán minden megváltozik: mások lesznek a térviszonyok, más lesz a látvány, más az akusztika. És persze más lesz a hangulat is, hiszen a közönség az orgonajátékostól nem messze, az emeleti karzatokon foglal helyet. A zenehallgató olyan közel lesz az orgonistához, hogy akár azt is mondhatja magában: „csak nekem játszik”! És valóban: ezek a zenék személyhez szólnak, szívesen lennének életre szóló társaink akár a sokat emlegetett lakatlan szigeten is. Az ötvenperces koncert szólistája, Zsilka Alan felvidéki származású fiatal magyar orgonaművész. Diplomáját 2020-ban szerezte a Zeneakadémián. Jelentős hatást gyakoroltak rá tapasztalatai, melyeket német- és franciaországi tanulmányútjai során szerzett. Mindennapjait az egyházzenei szolgálat, a koncertekre és nemzetközi versenyekre való készülés, illetve az oktatás tölti ki. 2017 óta a Dunakeszi-alagi Szent Imre Plébániatemplom orgonistája.

Rendező: Müpa

Előadott művek

  • orgona
    Zsilka Alan

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére