Iveta Apkalna, Mariss Jansons és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

Két világhírű lett muzsikus - egy orgonaművész és egy karmester -, egy hasonlóképpen nemzetközi elismertségnek örvendő német zenekar, és három nagyszerű francia mű, amelyből kettő arról szól, hogyan képzelték el az orgona és a zenekar kapcsolatát a francia zeneszerzők: egy izgalmasnak ígérkező est előzetes mérlege.

Iveta Apkalnát aligha kell bemutatni a magyar közönségnek: az orgonaművésznő több mint egy évtizede rendszeresen visszajáró vendége a Müpának, szólóesten éppúgy fellépett már itt, mint kórus társaságában, legutóbb, 2017 októberében pedig Eötvös Péter új műve, a Multiversum szerzői vezényletű magyarországi bemutatóján vett részt, a Hammond-orgonán játszó Fassang Lászlóval együttműködve, az amszerdami Royal Concertgebouw Orchestra hangversenyén. Mariss Jansons is régi ismerősünk: Eugen Jochum, Rafael Kubelík, Colin Davis és Lorin Maazel után az 1943-ban született karmester hatvanévesen, 2003-ban került a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának élére. Az együttműködés különlegesen harmonikusnak bizonyult, hiszen Jansons azóta is kitart a zenekar mellett, folytonosan megújítva szerződését.
A koncert csupa francia művet kínál. Berlioz Római karnevál-nyitánya a lendület és az életöröm, az energia és a mámor zenéje. Poulenc g-moll orgonaversenyéről a szerző ezt mondta: „ez itt nem az a gondtalan Poulenc, aki a kétzongorás concertót írta; inkább egy olyan zeneszerző, aki útban van egy kolostor felé - egy tizenötödik századi Poulenc, ha úgy tetszik.” Valóban, a sok rövid szakaszból álló, egytételes, neobarokk mű nemegyszer súlyos és komoly. Érdekessége, hogy az orgona és a vonósok mellett a zeneszerző szinte concertáló szerepet juttat az üstdobnak.
Saint-Saëns Orgonaszimfóniája a hangversenytermek sokszor hallott slágere, mégsem lehet betelni energiájával, grandiózus pátoszával, a belőle áradó tartással és méltósággal, hangzáspompával. No meg persze azzal, ahogyan a műben a zenekar hangzásába beleolvadnak az orgona fenséges színei.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek
Kapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére