komolyzene, opera, színház

Haydn: Cecília-mise

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
műsorváltozás
Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy az esemény programja megváltozott.

Bővebb információt a részletes leírásban találnak.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Amikor egy alkotó elnyer egy számára fontos pozíciót, meg akarja mutatni, mit tud. Ezt tette a harmincnégy éves Joseph Haydn, amikor 1766-ban, elődje, Gregor Joseph Werner halála után hivatalba lépett az Esterházyak Kapellmeistereként - immár teljes felelősséggel, hiszen Werner mellett korábban 1761-től öt éven át másodkarmesterként szolgált. Most, hogy hivatalosan is egyedül felelt a hercegi rezidencia zeneéletéért, belekezdett élete legterjedelmesebb misekompozíciójába, melyet közkeletű nevén Cecília-miseként ismer az utókor.

A végül csak 1773-ban befejezett darabnak, noha így maradt meg az emlékezetben, nem ez a hiteles elnevezése: az eredeti kéziraton a Missa Cellensis in honorem Beatissimae Virginis Mariae felirat áll, vagyis a mise a stájerországi Mariazell zarándokhely Máriakultuszához kapcsolható. A Cecília-mise elnevezés egyes feltevések szerint azzal függ össze, hogy a misét egy alkalommal a bécsi Szent Cecília-társaság ünnepségén adhatták elő. A cím csak a 19. században tapadt a műhöz. A liturgikus kereteket szétfeszítő, hatvanöt perces kompozícióban számos rendkívül igényes ellenpontos kidolgozású részt találunk, a vokális szólók pedig sokszor kifejezetten operai igényűek. A mű a nagyszabású, ünnepi misekompozíciók - kantátamisék - csoportjába tartozik (ide sorolják Bach h-moll és Mozart c-moll miséjét is). A magyarországi historikus előadói gyakorlat két kimagasló jelentőségű műhelye, az 1990 óta működő Purcell Kórus és az egy évvel később alapított Orfeo Zenekar régóta repertoárján tartja ezt a rendkívüli jelentőségű kompozíciót: vezetőjük, Vashegyi György már sok évvel ezelőtt is nagy sikerrel vezényelte a két együttes élén a Cecília-misét. További izgalmas felfedezést is kínál a hangverseny, hiszen a Haydn-mű mellett - jobban mondva annak két tétele között - felcsendül a már említett előd, Werner egyik (c-moll hangnemű) Salve Reginája is 1762-ből.

Rendező: Müpa

Jegyinformáció

Online erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal is megvásárolhatja, azonban BTF és CAFe Budapest rendezésű programokra csak személyes vásárlás során áll módunkban elfogadni.
Személyesen elfogadjuk még az Edenred Ajándékutalványát, Top Prémium ajándékutalványát, az Edenred Ezüst, Arany és Platina kártyát, az OTP Cafeteria kártya kultúra alszámla keretét. Valamint jegyét OTP, MKB vagy K&H SZÉP-kártyája szabadidő-keretének terhére is megvásárolhatja jegypénztárainkban.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Vashegyi György
 • szoprán
  Kovács Csilla
 • mezzoszoprán
  Balogh Eszter
 • tenor
  Varga-Tóth Attila
 • basszus
  Christian Immler
 • Purcell Kórus
 • Orfeo ZenekarKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Hang-szálak


Ugrás az oldal tetejére