Az opera első előadása a 18. század óta

Gervais: Hypermnestre

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A régens Orléans-i Fülöppel jó viszonyt ápoló Charles-Hubert Gervais (1671-1744) egyike volt azon francia zeneszerzőknek, akiket a francia és az olasz stílus keverésére törekvő goûts réunis, „kevert ízlés” áramlata inspirált. 1722-től a Királyi kápolna zenei vezető-helyetteseként, továbbá egyházi zenéjéről ismert komponistaként a Királyi Zeneakadémiánál is leszerződik két tragédia, a Méduse és a Hypermnestre, illetve egy balett, a Les Amours de Protée megírására. Tartósan csak a Hypermnestre írja be magát a repertoárba: a művet 1766-ig öt operaszezonban tűzik ismét műsorra. Ez vitathatatlanul az egyik legjobb lírikus tragédiája annak a korszaknak, amely Lully halálát (1687) választja el Rameau megjelenésétől (1733).
A szövegkönyvet sötét drámaiság és tökéletes verselés jellemzi. A zene nagy hozzáértésről és rendkívül egyedi stílusról árulkodik. Amivel Gervais kitűnik Lully többi utódja közül, az az összetett harmóniákhoz, a hirtelen drámai megszakításokhoz, a kirívó dallamokhoz és az énekes és hangszeres virtuozitáshoz való érzéke. E mű feltámasztása kétszázötven évnyi feledés után összetett kutatói, kiadói munkát és átdolgozást tett szükségessé, mivel a kotta csak hiányos állapotban maradt fent. Vashegyi György ragyogó apparátust fog vezényelni zenekara és kórusa élén, hogy a Hypermnestre modern kori magyarországi bemutatójára a legjobb feltételek mellett kerüljön sor. (Benoît Dratwicki)

Rendező: Sysart Kft. Orfeo Zenei Alapítvány

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Vashegyi György
 • Hypermnestre
  Katherine Watson
 • Lyncée
  Mathias Vidal
 • Danaüs
  Thomas Dolié
 • Isis
  Juliette Mars
 • L'Égyptienne / Une Naïade / Une Argienne / Une Coryphée / Une Bergère
  Chantal Santon-Jeffery
 • Un Égyptien / Le Grand-Prêtre d'Isis / Un Coryphée / Un Berger
  Manuel Nunez-Camelino
 • Le Nil / Arcas / L'Ombre de Gélanor
  Philippe-Nicolas Martin
 • Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)
 • koncertmester
  Simon StandageUgrás az oldal tetejére