komolyzene, opera, színház

Emlékezet-koncert

In memoriam Kocsis Zoltán

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
elmarad
Az előadás elmarad.

Értesítjük kedves látogatóinkat, hogy az előadás a kormány november 3-i döntése következtében, a nézők nagy számára tekintettel elmarad.

A megváltott jegyek november 30-ig másik koncertre cserélhetők vagy visszaválthatók. A visszaváltás és a csere részleteiről további információkat a Nemzeti Filharmonikusok oldalán talál.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténet könyvének legfényesebb lapjaira. Hosszú és dicsőséges zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával - Nemzeti Filharmonikus Zenekarként - nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött. Hangversenyünk minden száma a nagy művész tevékenységének egy-egy fejezetére utal.

Elsőként Cser Ádám vezényli a 250 éve született Beethoven Egmont-nyitányát: a mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez - a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége. Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, és sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is számos tekintetben emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző-zongoraművész-karmester-pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban. Elsőként rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg a kiváló Balog József szólójával - a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével.
Szép rím, hogy ezután előbb meghallgathatjuk Liszt Ave Mariáját, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit - Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rachmaninovot - szolgálta átirataival. A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul, melyről a következőket írta Bartha Dénes zenetörténész: „E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése. Tematikája szenvedélyesebb, sodróbb lendületű, hangszerelése fényesebb, színesebb, harsogóbb minden addigi zenekari művénél!”

Rendező: Nemzeti Filharmonikusok

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Cser Ádám, Kovács János
  • zongora
    Balog József
  • Nemzeti Filharmonikus ZenekarUgrás az oldal tetejére