Budapesti Fesztiválzenekar

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Igor Stravinsky megváltoztatta a zenetörténelmet sokkolóan radikális, modern nyelvezetével. Provokatív volt és pimasz, okos és humoros. Híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával. A Budapesti Fesztiválzenekar legnépszerűbb darabjaiból és néhány ritkaságból fest róla színekben gazdag portrét.

A Négy norvég kép (1944) eredetileg egy Norvégia náci megszállását feldolgozó hollywoodi filmhez készült. A zeneszerző a filmet nem látta, helyette egy antikváriumban fellelt népdalgyűjteményből merített inspirációt, a film készítőit azonban nem győzte meg. A kompromisszum nem volt Stravinsky erőssége, így inkább átdolgozta a darabot zenekari szvitté. A Scherzo à la russe (1944) szintén filmzenének indult, de mivel ez az együttműködés is füstbe ment, Stravinsky áthangszerelte jazzegyüttesre, majd nagyzenekarra. A különös atmoszférájú Tangó - egy szabálytalan argentin tangó - az első műve, amelyet teljes egészében Amerikában írt.
A koncert második felében érkeznek az igazi „nagyvadak”. A kórusra és zenekarra írt, háromtételes Zsoltárszimfónia (1930) Stravinsky neoklasszikus időszakából való. Átmozgatja a lelket, egyszerre kiszámítható és titokzatos, a benne rejlő erő pedig a kórus¬ és a zenekar harmóniájában rejlik. A Tavaszi áldozat (1913) bemutatója botrányosra sikerült és pofozkodásba fulladt, a hangos fújolástól a táncosok és a közönség sem hallotta a zenét, amelyben misztikus szertartások, halálos vallási rítusok, termékenységi és varázstáncok buzognak.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)Ugrás az oldal tetejére