Budapesti Fesztiválzenekar

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Mentse el a programot Google Naptárába!

Energikus táncok, sziporkázó dallamok, nyári boldogság. A Budapesti Fesztiválzenekar Dvořák-Beethoven-sorozata Fejérvári Zoltánnal indul.

Ha egyhuzamban hallgatnánk végig Antonín Dvořák összes művét, három és fél napig nem mozdulnánk ki fotelünkből. A BFZ az életműből most csak egy órát játszik, mégis számtalan színt villant fel. Dvořák az elhangzó darabok többségét élete legtermékenyebb, szláv korszakában írta. Akkoriban a szalonokban nagy divat volt a négykezes, így a Legendák (1881) és a Szláv táncok (1878) is zongoraduónak íródott, s csak később lett belőle zenekari mű. A nagy előd, Brahms nemcsak ihletője, rajongója is volt ezeknek a ciklusoknak. A Legendákat az energikus, olykor egzaltált Szláv táncok ellenpontjaiként is emlegetik finomságuk, intimitásuk és líraiságuk miatt. Kórusművei nagy részét Dvořák a szláv korszak előtt komponálta, az Elhagyatva címűt maga a zenekar énekli el. A cseh mester imádta a vasutat. Odaadta volna összes szimfóniáját, ha ő találhatta volna fel a gőzmozdonyt, de ez szerencsére másképp alakult. A melegséget és nyugalmat árasztó VI. szimfónia (1880) csupa nyári boldogság, amelyben ott pulzál a cseh vidék varázsa.
Dvořák felmenői egy Prága melletti kis faluban élték a kocsmárosok és hentesek mindennapjait, amikor a huszonnyolc éves Beethoven maga játszotta el a cseh fővárosban I. zongoraversenyét (1798). A BFZ a művet a fiatal Fejérvári Zoltánnal adja elő, aki 2017-ben megnyerte a Montreali Nemzetközi Zongoraversenyt, s e sikere után rakétaként indult be nemzetközi karrierje.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • zongora
    Fejérvári ZoltánUgrás az oldal tetejére