komolyzene, opera, színház

Az Amadinda és a Muzsikás

Müpa Home
 • Müpa saját produkció
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért tettük mindenki számára elérhetővé médiatárunkat, és ezért döntöttünk úgy, hogy az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük.

Az előadás megtekinthető a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon.

Különleges találkozás részesei lehetünk a két nagy múltú együttes közös koncertjén: a 2014/2015-ös évadban fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Amadinda a több mint negyven éve alakult, szintén legendás Muzsikással zenél együtt. Az ütőskvartett egyik fontos célkitűzése a világ különböző tradicionális ütőhangszeres kultúráinak kutatása és bemutatása, a Muzsikásé pedig elsősorban a magyar népzenei hagyományok ápolása. A két zenei világ, játékstílus szokatlan és izgalmas produkciót ígér, amelyben az együttesek egymás hangzáskultúráját érdekes színekkel gazdagítják. A két Kossuth-díjas művészcsoport az európai és Európán kívüli, régi és újkori kultúrákat idézi meg, illetve kelti életre azokat a zenei formákat, amelyek letűnt vagy ma is virágzó civilizációk közösségi eseményeihez kapcsolódnak.

Az Amadinda és a Muzsikás sikere és hosszú pályája - az egyéni szakmai felkészültségen túl - alighanem az egymás iránti bizalmon és magas szintű együttműködésen alapuló kamarazenének köszönhető. Érdekes szimbóluma ennek az ütőegyüttes névadója, az amadinda, ez az Uganda területéről származó, xilofonszerű hangszer: két oldalára térdepelnek a játékosok, az egyik elkezdi, a másik pedig időben eltolva követi, hangjaival kiegészítve az első szólamot, mintha két fésű fogai illeszkednének egymásba. Ezen a hangversenyen szimbolikus értelemben a két együttes amadindán játszik, kiegészíti egymást, ugyanakkor képviseli saját egyéniségét, páratlan élményben részesítve a hallgatót.

A felvétel a Müpa 2015. április 16-i koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • Rácz Zoltán
  Váczi Zoltán
  Holló Aurél
  Bojtos Károly
 • hegedű, citera, ének
  Sipos Mihály
 • hegedű, koboz, tambura, ének
  Porteleki László
 • brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének
  Éri Péter
 • bőgő, gardon, dob, ének
  Hamar DánielUgrás az oldal tetejére