komolyzene, opera, színház

„Aranjuezi concerto”

Szünet nélkül
Müpa Home
  • Müpa Home LIVE

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Az előadást élőben közvetítjük!

Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítjük honlapunkon és YouTube-csatornánkon.

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadás megtekinthető a honlapunkon és YouTube-csatornánkon.


Három mű, három varázslat - és mind különböző! A francia impresszionista zeneszerző Kis szvitje gáláns múltidézés, a spanyol komponista gitárversenye egzotikus ibériai tájakra invitál, a Carmen majdani szerzőjének kamasz fejjel, rövid idő alatt megírt szimfóniája a gátlástalanul felszabadult hangpróbálgatás, a fiatalos önfeledtség világába repít, ellenállhatatlan természeteséggel. A népszerű magyar gitárművész és a jeles amerikai karmester együttműködése kivételes élményt ígér.
Claude Debussy eredetileg négykezes zongoradarabként komponálta meg Kis szvitjét, amelynek négy álmodó hangulatú tételében a letűnt idők szépségei közt kalandozó képzelet játéka teremt olyan apró jeleneteket, mint a Csónakon, a Felvonulás, a Menüett és a Balett. A diftéria következtében háromévesen megvakult Joaquín Rodrigo virtuóz zongorista volt, mégis úgy vonult be a zenetörténetbe, mint a gitár meghonosítója a klasszikus repertoárban. Amikor 1939-ban megírta saroktételeiben temperamentumos, középső tételében melankolikus Aranjuezi concertóját, nem sejtette, hogy a 20. század egyik legnagyobb klasszikus zenei slágerét alkotja meg. A zeneszerzésnövendék Georges Bizet tizenhét évesen, egy hónap alatt virtuózan lefirkantott szimfóniája nemcsak tanára, Gounod zenéjére emlékeztet, de hemzseg a Haydn-, Mozart-, Beethoven-, Rossini-, Schumann-, Mendelssohn-emlékektől. Mégis bájos, üde és ellenállhatatlan. Csáki András az egyik legkiválóbb magyar gitáros, világjáró szólista, a Zeneakadémia tanára. Karen Kamensek, aki már a Metropolitanben is bemutatkozott, sikeres koncert- és operakarmester, aki számos mű megszólaltatásakor működött együtt Philip Glass-szal.

Rendező: Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Előadott művek

  • Karen Kamensek
  • gitár
    Csáki András
  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar


Müpa Home LIVE


Ugrás az oldal tetejére