• Karácsonyi hangverseny

A Drezdai Kamarakórus és a Le Concert Lorrain

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ha karácsonykor csak egyetlen zeneszerzőt hallgathatnánk, ugyan ki más lenne, mint Bach? Zenéje örökérvényű, emelkedett és tökéletes, művei hitet sugároznak és megtisztítanak. Gyakran világi alkotásait is szakrális légkör hatja át, az egyháziak között pedig számos olyan akad, mely az ünnephez kapcsolódik.

Ilyen a koncerten elhangzó négy kompozíció is. Az estét nyitó Nun komm, der Heiden Heiland című, Luther advent első vasárnapjára írt himnuszát megharmonizáló kantáta 1724-ben csendült fel első ízben, a Christen, ätzet diesen Tag (Keresztények, emlékezzetek e napra) pedig nem kifejezetten karácsonyi, de ünnepi tartalmú zene, amely feltehetőleg Bach weimari korszakából, az 1710-es évekből származik. Az Unser Mund sei voll Lachens (Szájunk teljen meg nevetéssel) 1725 karácsonyának első napjára íródott, és nyitókórusában a IV., D-dúr zenekari szvit nyitányára ismerhetünk. A Magnificat Mária hálaéneke („Magasztalja lelkem az Urat, és szívem ujjong üdvözítő Istenemben”), szövegét Lukács evangéliumából ismerjük. Az Erzsébetet meglátogató Mária ekkor közli Keresztelő Szent János anyjával, hogy gyermeket vár. A karácsonyi gondolatkörnek megfelelően mind a négy mű hangvétele derűs, ritmikájuk dinamikus, hangszerelésük fényt áraszt.
Az Európa nagy fesztiváljain ünnepelt Drezdai Kamarakórust Hans-Christoph Rademann alapította 1985-ben, s máig ő vezeti az együttest. Az énekkar rendszeres partnere, a 2000 óta működő Le Concert Lorrain, mint neve jelzi, francia illetőségű, de akárcsak a kórusé, a zenekar jelentősége is túlmutat az országhatárokon, s a teljes európai régizenei előadói gyakorlatban érezteti hatását.
A hatvannyolc éves Marcus Creed, a Cambridge-i King's College, az oxfordi Christ Church és a londoni Guildhall School egykori neveltje Európa-szerte elismert kórusvezető és karmester, a régizene avatott tolmácsa.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

 • Marcus Creed
 • szoprán
  Mary Bevan, Viola Michalski
 • kontratenor
  Tim Mead
 • tenor
  Guy Cutting
 • bariton
  Tobias Berndt
 • betanító karnagy (Drezdai Kamarakórus)
  Tobias MäthgerKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére