irodalom, film, kiállítás

A rádió aranykora (Radio Days, 1987)

A nagy Woody Allen menet

Előadóterem
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Filmklub

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ebben a filmben Woody Allennek csak a hangja szerepel. Mi más? Ha egy film a rádióról szól, csak hang van. Kép nincs. Igaz, a moziban van kép, így aztán sejtjük, hogy az a vörös kis kölyök talán maga a mesemondó gyermekként. Emlékezés. De mire is?

A rádió aranykora egy kis zsidó polgárcsalád életéről mesél - a harmincas évek végétől 1943 végéig. Az életük szétválaszthatatlanul összefonódik a rádió hangjaival és azzal a világgal, amelyet a hangok mögött sejtenek/álmodnak. Pletykák, mendemondák, híresztelések, legendák. Ki tudná megmondani, mi igaz ebből az egészből? Egy autórádióból felhangzik Orson Welles 1938-as rádiójátéka, amely állítólag tömegpánikot keltett az Egyesült Államokban. Az egyik szereplő menekülőre is veszi. Csakhogy később kiderült, hogy pánik nem volt, csak médiahekk. Igen ám, de a kamu hír mégiscsak lökést adott a médiakutatásnak. Akkor már csak a mindig esős Rockaway Beach jelentené a valóságot? A rádió semmiképp, hiszen csak hangokat sugároz. A hangok mögé világokat sejtünk, de ezeket a világokat néha zajszinkron-művészek teremtik. De azért a betelefonálós meg a kvízműsor igazi. Meg a zene. Woody Allen filmjeiben őrült nagy szerepe van a zenének. (Nem véletlen, hogy a Hannah és nővéreiben Mickey, a Woody Allen alakította hipochonder forgatókönyvíró hallásromlásra panaszkodik, s valami sokkal súlyosabbtól tart.) És nem pusztán a rendező klarinétjáról van szó. A rádió aranykora egyik belső története egy olyan lányról szól, aki „hang-karriert” csinál.
Látszólag egyszerű filmecske. Emlékezés megrendítő drámák nélkül. Távoli rokona Fellini Amarcordjának. És ahhoz hasonlóan igen finoman építi be történetébe a történelmet. Mert a világ 1938 és 1943 között nem volt feltétlenül a béke és a harmónia kora. De szokása szerint Woody Allen a történelmet embertörténetekbe fonja. Szóval bizakodva tekinthetünk a jövőbe. A reklámok fényei között ott van előttünk az 1944-es esztendő…

Angol nyelven, magyar felirattal.

A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.

Rendező: Müpa
  • rendező
    Woody Allen
  • házigazda
    Réz András

Jegyinformáció

Online és személyesen erre az előadásra jegyét Müpa ajándékutalvánnyal, valamint OTP, K&H vagy MBH SZÉP-kártyával is megvásárolhatja. Személyes vásárláskor elfogadjuk még a Rewin Ajándékutalványt és a Rewin Ajándékkártyáit, illetve az OTP Cafeteria kártya kultúraalszámla-keretét is.

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Müpa Filmklub


Ugrás az oldal tetejére