Iskolás programok

 

Zenebona – Ne csak hallgasd! – Kreatív játékok a hangokkal és hangszerekkel

A 15–20 fős csoportok számára szervezett foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét. A foglalkozás első felében koncentrációt, memóriát, együttműködési készséget is fejlesztő ritmus-, szöveg- és dallam-improvizációra épülő kreatív játékokat játszanak a résztvevők. A gyakorlatok úgy vannak felépítve, hogy mindegyikük alkalmazható bármely korosztály képességeihez. A második részben a hang és a hangszerek általános jellemzőiről, valamint a különféle akusztikus hangszercsoportokról folyik interaktív beszélgetés, gazdag szemléltetéssel. Nevelési-oktatási intézmények csoportjait nagycsoportos óvodás kortól 18 éves korig fogadjuk.

 • Időtartam 60-70 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • A programon való részvétel nevelési-oktatási intézmények 15-20 fős csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • 5 éves kortól ajánlott.

 

Iskoláskoncertek

Valódi élőzenei élményeket kínál iskoláskorúaknak a sorozat, amely hétfő délelőtti időpontban várja az iskolai csoportokat. A műsor minden esetben a művészi élmény és a didaktikus tartalom egységére épül, különböző műfajokat vonultat fel, az iskolai tananyaghoz és a gyerekek tájékozottságához igazodva.

 • Időtartam 60 perc.
 • Jegyek rendelése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • 10 éves kortól ajánlott.

Irány a Müpa! – háznézőben a Müpában

Az épületet és működését bemutató program általános és középiskolák számára. A diákcsoportok megismerkedhetnek a Müpa építészeti sajátosságaival, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikai rendszerével és orgonájával, a Fesztivál Színház technikai adottságaival.

 • Időtartam 45 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • 10 éves kortól ajánlott.

Bővebb információ

 

Próbalátogatás

Az érdeklődő iskolai csoportok részt vehetnek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbatermi próbáin, a zenekar próbarendjéhez igazodóan előzetesen meghirdetett időpontokban. A diákok bepillantást nyernek a zenekari műhelymunkába, a próbához kapcsolódó beszélgetésen sok apró részletet tudhatnak meg a zenekar tevékenységéről és működéséről.

 • Időtartam 90 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • A programon való részvétel oktatási intézmények 15-30 fős csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • 10 éves kortól ajánlott.

 

Hangoló – Koncert előtti beszélgetés

Esti hangversenyeket megelőző kedvcsináló, ráhangoló, felkészítő beszélgetés csoportos jegyet vásárló látogatók számára, sok érdekességgel, a koncerthez kapcsolódó információkkal, igény szerint az iskolában, vagy közvetlenül a hangverseny előtt, a Müpában.

 • Időtartam 45 perc.
 • A programon való részvétel nevelési-oktatási intézmények csoportos jegyet vásárló csoportjai számára ingyenes és előzetes jelentkezéshez kötött.
 • Jelentkezés, helyszín és időpont egyeztetése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • 8 éves kortól ajánlott.

 

Orgonavezetés – Audiencia a hangszerek királynőjénél

A Müpa Nemzeti Hangversenytermének 92 regiszteres monumentális orgonáját Fassang László orgonaművész mutatja be az érdeklődőknek.  A diákok első kézből kapnak információt a hangszer építésének történetéről, felépítéséről, működéséről, és megismerkedhetnek fenséges hangzásával Fassang László improvizatív játéka által.

 • Időtartam 60 perc.
 • Jelentkezés és időpont egyeztetése a csip@mupa.hu e-mail címen.
 • 10 éves kortól ajánlott.

Zenés tízórai

Az iskolás csoportok számára szervezett, egyórás interaktív koncerteken a hangszeres népzene, a világzene és a jazz tájain barangolunk, keresve a különféle műfajok közötti áthallásokat, kapcsolódásokat. Sorozatunkat általános iskolásoknak ajánljuk, akik így olyan műfajokkal kerülhetnek közelebbi kapcsolatba, amelyek hagyományosan kívül esnek korosztályuk mindennapi zenei tapasztalatain és az iskolai tananyagon.

A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött. Regisztráció, érdeklődés: csip@mupa.hu 
Csütörtökönként 10 órakor a Zászlótérben
Korosztály: 8-14 év

Hangulat Junior

A Müpa évek óta sikeresen működő sorozata, a Hangulatkoncertek mintájára szerveződik, de kimondottan az iskolás korosztálynak szól ez az új sorozat. A kedd délelőtti hangversenyeken részben a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Előkészítő Tagozatának növendékei, vagyis a közönség soraiban ülő gyerekek korosztályához közel álló korú fiatal művészek adnak koncerteket. A műsorokban moderátorként a növendékeket felkészítő tanárok is közreműködnek: Eckhardt Gábor, az Előkészítő Tagozat oktatója és Fülei Balázs, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője számos gyerekeknek szóló műsor gyakorlott és sikeres szerkesztői, műsorvezetői, akik most növendékeikkel együtt lépnek pódiumra. 

Minden kedden 10:00 órától az Üvegteremben
A belépés díjtalan
Korosztály: 10-16 év

Literárium Junior

A havonta jelentkező Literárium Junior a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben zajló kortárs és klasszikus irodalmi estek tematikájához, esetenként a gimnáziumi tananyaghoz kapcsolódva a középiskolás korosztályt szeretné megszólítani. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a formalitásoktól mentes előadások, beszélgetések, felolvasások, közönségtalálkozók, produkciók más megvilágításban, fogyasztóbarát módon hozzák közelebb az arra fogékony gimnazistákat a magyar irodalom értékeihez, arra ösztönözve őket, hogy rendszeres olvasókká váljanak.

Havonta a Zászlótérben
A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött, jelentkezni a csip@mupa.hu e-mail-címen lehet.
Korosztály: 14 – 18 év

Ugrás az oldal tetejére