Jazz Showcase

Elérkezett a Jazz Showcase, a közép-európai térség legjelentősebb tehetségbörzéjének tizenötödik kiadása. A 2021-ben a pandémia által jelentősen átszabott seregszemle ezúttal részben visszatér eredeti menetrendjéhez. A tehetséges fiatal jazzcsapatok február első hétvégéjén adnak élő koncertet az Átriumban, a tét pedig ez alkalommal is újabb fellépési lehetőségek elnyerése a nemzetközi zsűri és a jazzrajongó közönség szavazatai által. A rendezvény házigazdája ez alkalommal Jazzkovács László lesz.

A hat ifjú együttes most is csupa figyelemre méltó gárda, akik már színpadképes produkcióval készülnek. Tagjaik hangszerük kiemelkedő, de még pályájuk kezdetén álló muzsikusai, akik már bizonyítottak korábbi klubfellépéseken, megmérettetéseken. Az általuk képviselt stílusok és hangszerösszeállítások változatossága is arra sarkallhatja a legfrissebb kezdeményezésekre kíváncsi jazzrajongókat, hogy mindhárom délután ellátogassanak a Müpába. A negyvenöt perces, ingyenes koncertek fellépői közt üdvözölhetjük Bangó Adrienne kvartettjét, a Danyi Diána Quintetet, a Jónás Rezső Triót, Ocsovay Damján trióját, az Orbay Lilla Quintetet és a Tűzkő Salamon Quintetet. Lesz, aki valamely jazztradíció magas szintű képviselőjeként érkezik, de egyre több zenekar igyekszik saját zenei nyelvet alkotni. A közönség a helyszínen vagy online leadott szavazataival is segítheti kedvenc csapatát. A zsűri elnöke vasárnap este 20 órakor, a Fesztivál Színházban nevezi meg a Showcase szakmai díjazottját, illetve az esemény együttműködő partnerei által fölkínált különdíjak győzteseit.


A Jazz Showcase a hagyomány szerint esti koncerteket is kínál, idén Magyarország V4-elnöksége tematizálja a felhozatalt. Pénteken a cseh zenei színtér egyik legizgalmasabb formációja, Dan Bárta és a Robert Balzar Trio zenél, szombaton egy vérbeli európai vegyesválogatott, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren négyes mutat példát az egyéni hang megtalálására, vasárnap pedig a díjátadót követően a lengyel énekes sztár, Aga Zaryan evez lírai vizekre. 

A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és a Budapest Music Center.

A koncert Magyarország V4-elnöksége alkalmából a Müpa szervezésében valósul meg.

 

A háromnapos jazzfiestához kapcsolódóan a Müpa 15+1 részes podcasttel jelentkezik Bebop címmel, amelyben Náray Erika az elmúlt évek Jazz Showcase-eihez kapcsolódó, egyszersmind a jazz világában megkerülhetetlen személyiségekkel beszélget.

 


Véget ért a Jazz Showcase 2022 – mutatjuk a zsűri és a közönség kedvenceit!

Nagy érdeklődés mellett zajlott a 15. jubileumi Jazz Showcase! A háromnapos eseménysorozat délutánjain hat zenekar versengett a zsűri és a közönség szavazataiért.

A Müpa szakmai díját a nemzetközi zsűri szavazatai alapján a Reggie Jonas Jr. Trio kapta, a győztes formáció jutalma egy fellépési lehetőség az intézmény 2022/23-as évadában. A trió ezen felül a londoni 606 Club különdíját is bezsebelte, így a következő szezonban a patinás angol klub közönségnek is megmutathatják tehetségüket. A Jazz Showcase 2022 Közönségdíját az online és a helyszínen leadott szavazatok alapján a Bangó Adrienne Quartet kapta, akik a szakmai díjas formációhoz hasonlóan egy fellépési lehetőséggel gazdagodnak a Müpa 2022/23-as évadában. Szintén a Bangó Adrienne Quartet nyerte a Magyar Jazz Szövetség különdíját, így az együttes a Budapest Jazz Clubban, a következő Magyar Jazz Ünnepen is színpadra léphet majd. A Zempléni Fesztivál különdíját – és a vele járó meghívást – a Tűzkő Salamon Quintet érdemelte ki. A Budapest Music Center és a Jazz Club DS, Dunaszerdahely különdíjainak birtokosa az Orbay Lilla Quintet, míg a Danyi Diána Quintet a Művészetek Völgye Fesztivál különdíjasaként a Harcsa Veronika Udvarban koncertezhet majd. De az Ocsovay Damján Trió sem távozik üres kézzel, ők a 10. Paloznaki Jazzpiknik különdíjával gazdagodtak, így a jubileumi fesztivál közönségének zenélhetnek augusztusban.

Mindenkinek köszönjük a részvételt, és szívből gratulálunk a díjakhoz!

Ugrás az oldal tetejére