Elérkezett a Jazz Showcase, a közép-európai térség legjelentősebb tehetségbörzéjének tizenötödik kiadása. A 2021-ben a pandémia által jelentősen átszabott seregszemle ezúttal részben visszatér eredeti menetrendjéhez. A tehetséges fiatal jazzcsapatok február első hétvégéjén adnak élő koncertet az Átriumban, a tét pedig ez alkalommal is újabb fellépési lehetőségek elnyerése a nemzetközi zsűri és a jazzrajongó közönség szavazatai által. A rendezvény háziasszonya ez alkalommal Náray Erika lesz.

A hat ifjú együttes most is csupa figyelemre méltó gárda, akik már színpadképes produkcióval készülnek. Tagjaik hangszerük kiemelkedő, de még pályájuk kezdetén álló muzsikusai, akik már bizonyítottak korábbi klubfellépéseken, megmérettetéseken. Az általuk képviselt stílusok és hangszerösszeállítások változatossága is arra sarkallhatja a legfrissebb kezdeményezésekre kíváncsi jazzrajongókat, hogy mindhárom délután ellátogassanak a Müpába. A negyvenöt perces, ingyenes koncertek fellépői közt üdvözölhetjük Bangó Adrienne kvartettjét, a Danyi Diána Quintetet, a Jónás Rezső Triót, Ocsovay Damján trióját, az Orbay Lilla Quintetet és a Tűzkő Salamon Quintetet. Lesz, aki valamely jazztradíció magas szintű képviselőjeként érkezik, de egyre több zenekar igyekszik saját zenei nyelvet alkotni. A közönség a helyszínen vagy online leadott szavazataival is segítheti kedvenc csapatát. A zsűri elnöke vasárnap este 20 órakor, a Fesztivál Színházban nevezi meg a Showcase szakmai díjazottját, illetve az esemény együttműködő partnerei által fölkínált különdíjak győzteseit.
A Jazz Showcase a hagyomány szerint esti koncerteket is kínál, idén Magyarország V4-elnöksége tematizálja a felhozatalt. Pénteken a cseh zenei színtér egyik legizgalmasabb formációja, Dan Bárta és a Robert Balzar Trio zenél, szombaton egy vérbeli európai vegyesválogatott, a Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren négyes mutat példát az egyéni hang megtalálására, vasárnap pedig a díjátadót követően a lengyel énekes sztár, Aga Zaryan evez lírai vizekre. 

A rendezvény szakmai partnere a Magyar Jazz Szövetség, a Zempléni Fesztivál és a Budapest Music Center.

A koncert Magyarország V4-elnöksége alkalmából a Müpa szervezésében valósul meg.

Ugrás az oldal tetejére