Budapesti Wagner-napok 2023

A Müpában 2023 kora nyarán is zenés színpadi remekművekkel várjuk a klasszikus zene szerelmeseit. Változatos a Budapesti Wagner-napok ez évi programja: A nürnbergi mesterdalnokok, a hagyományos Ring-produkció és a Parsifal koncertszerű előadása mellett a hajdani bravúros Beckmesser, Bo Skovhus Mahler-estje is gazdagítja a kínálatot.

Thomas Johannes Mayer formátumos Hans Sachsa mellett AJ Glueckert Walter lovagja, és persze kiváló hazai énekesek: Bretz Gábor, Pasztircsák Polina, Ulbrich Andrea fellépése teszi sokat ígérővé Michael Schulz egy évtizede nagy sikert aratott, s most újból látható Mesterdalnokok-rendezését – az előadást a Deutsche Oper am Rhein élén álló Axel Kober vezényli. A hallatlanul sokoldalú Bo Skovhus a szólistaként is nagyszerű Stefan Vladar zongorakíséretével a Wagnert csodáló és műveit elhivatottan vezénylő Gustav Mahler dalait szólaltatja meg.

A Ring négy estéje ezúttal is szellemi zarándokútnak ígérkezik, a mi korunkat is érzékenyen érintő kérdésekkel, a megújítva megőrzött legendás rendezés minden szépségével és olyan énekesekkel, mint Wotanként a monumentális Günther Groissböck (akit a Siegfried Vándoraként a világhírű lett basszbariton, Egils Silins vált fel), Loge szerepében a Müpa közönségének kedvence, Christian Franz, Alberich alakítójaként büszkeségünk, a formátumos Kálmán Péter, Brünnhildeként a felejthetetlen Iréne Theorin – és persze karmesterként, a produkciók szellemének meghatározójaként a széles látókörű és végtelenül érzékeny Fischer Ádám.

És a záró esemény? Amikor a koncertszerű Parsifal-produkciót hallgatva a címszereplő, Stuart Skelton kristályos orgánumában gyönyörködünk, visszagondolhatunk a kezdetekre is, hiszen e művel indult útjára 2006-ban a Budapesti Wagner-napok, amely azóta fogalommá lett az operajátszás világában.

Videó

 

Wagner ajándéktárgyak

Ismerkedjen meg a Budapesti Wagner-napok, Vince könyvesboltban kapható termékeivel: viselje magán a New York Times kritikusának méltató sorait, hűsítse magát Wagner-legyezővel és járja a várost egész évben wagneres hátizsákkal!

Ugrás az oldal tetejére