világzene, jazz, könnyűzene

Tommy Emmanuel, CGP

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Tommy Emmanuel, CGP a világ egyik legismertebb gitárvirtuóza, aki ezt már többször is telt ház előtt bizonyította a Müpában. Az 1955-ben született ausztrál zenész az akusztikus gitár mestere, gyakran sorolják a hangszer tíz legjobb játékosa közé. Chet Atkins által inspirált különleges tízujjas pengetési technikája pedig egyenesen lélegzetelállító, de ezt úgyis tudja mindenki, aki csak egyszer is látta-hallotta. 2023-ban új albuma jelenik meg, de ahogy minden szólókoncertjén, ezúttal is bármi megszólalhat terjedelmes életművéből.

Tommy Emmanuel, CGP zenészcsaládba született, és vele született a kimagasló zenélési képesség is. Már négyévesen pengetett, és hamarosan az országjáró családi zenekar tagja lett. Apja 1966-ban bekövetkezett halála után bátyjával, a szintén tehetséges Phillel az ausztrál country úttörője, Buddy Williams szárnyai alá kerültek. Formális zenei oktatásban tehát nem részesült, de egy ösztönös zseninek arra nincs is szüksége, elég, ha csak hatással van rá a valaha élt egyik legnagyobb gitáros, Chet Atkins, aki úgy gondolta, Emmanuel a tízujjas gitárpengetési technika egyik legjobbja. Nem véletlen, hogy Atkins az életében megjelent utolsó albumát vele közösen készítette (The Day Finger Pickers Took Over the World - 1997), és az sem, hogy saját ironikus-komoly minőségjelzőjét - CGP = Certified Guitar Player, azaz hitelesített gitáros - is továbbadományozta Emmanuelnek. A basszust hüvelykujjal, a dallamot, harmóniát a többivel játszó előadó a countryból indul ki, de jazzt, bluest, bluegrasst, folkot és rockot is hasonlóan szimultán tud keresztezni, gyakorlatilag ő az, aki valóban bármit eljátszik, de úgy, hogy egyedülálló ritmusával és színpadi karizmájával mindent a sajátjává formál. A koncert első részében Tommy Emmanuel, CGP vendége egy kiváló, szintén sokat foglalkoztatott zenésztársa, az angliai születésű, ám évtizedek óta az Egyesült Államokban élő Richard Smith lesz, aki ugyancsak a tízujjas gitárpengetési technika jeles képviselője, repertoárján pedig szinte minden megtalálható a népzenétől és a klasszikusoktól kezdve a jazzen keresztül a popslágerekig.

Rendező: Müpa
  • gitár
    Tommy Emmanuel, CGP
  • Richard Smith

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére