világzene, jazz, könnyűzene

The Gurdjieff Ensemble - Komitas, Bartók, Gurdjieff

Egy szünettel
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció

Jegyárak

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a jegyek megvásárlásával elfogadják a Müpa házirendjét, mely az aktuális előírásokról és biztonsági szabályokról is rendelkezik. A részletekről és tudnivalókról ezen az oldalon tájékozódhatnak.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Mentse el a programot Google Naptárába!

A nyugati klasszikus zenét népzenei alapokon megújító 20. századi mozgalmakban Bartókhoz és Kodályhoz hasonlóan kiemelkedő hatású zeneszerző volt az örmény Komitas és az örmény-görög filozófus-komponista, George Gurdjieff. Utóbbi nevét viseli a Levon Eskenian alapította, tradicionális örmény hangszereket megszólaltató The Gurdjieff Ensemble, amely a Müpában játssza először Bartók népzenei gyűjtéseit, párhuzamba állítva azokat Komitas népzenei gyűjtéseken alapuló darabjaival.

A 2008-ban, kiváló örmény népzenészekből létrejött The Gurdjieff Ensemble a nevét adó szellemi vezető zenei munkásságát fejti vissza, azaz a népzenei gyűjtések alapján az orosz Thomas de Hartmann segítségével megalkotott zongoraműveket és klasszikus darabokat szólaltatja meg örmény népi hangszereken. A zenekar az ECM-nél megjelent 2011-es első lemezanyaga, illetve koncertműsora után az örmény zenetudós, a négyezer örmény népdalt összegyűjtő Komitas munkássága előtt tisztelgett hasonló módon egy ihletett 2015-ös albummal. Ezekből a programokból is hallhatunk részleteket a koncerten, de a Gurdjieff Ensemble premierrel is készül, hiszen Bartók 1930-as évekbeli anatóliai, örmények lakta falvakból származó gyűjtéseiből szólaltat meg néhányat tradicionális hangszerelésben. Egyedi zenei élményt, időutazást kínáló program, amelynek során élettel telik meg a klasszikus és a népzene határvilága.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • duduk, zurna, pku
  Emmanuel Hovhannisyan
 • blul, zurna
  Avag Margaryan
 • kamancha
  Armen Ayvazyan
 • úd
  Aram Nikoghosyan
 • kanon
  Meri Vardanyan
 • santur, ének
  Vladimir Papikyan
 • tar
  Davit Avagyan
 • dap, dhol, tmbuk
  Mesrop Khalatyan
 • duduk
  Norayr Gapoyan
 • hangszerelő, művészeti vezető
  Levon EskenianUgrás az oldal tetejére