világzene, jazz, könnyűzene

Szörényi 75

Müpa Home
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Az előadást online közvetítjük!

Nagy örömünkre a Müpa újra megnyithatja kaput, ám ezzel párhuzamosan folytatódnak ingyenes online koncertközvetítéseink, hogy azok is átélhessék a Müpa-élményt, akik személyesen nem tudnak ellátogatni hozzánk.

Szeretettel várjuk Önöket az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadást honlapunkon és YouTube-csatornánkon követhetik.


Szörényi Levente életműve a magyar könnyűzenei kultúra meghatározó része. Előadói, zeneszerzői és szövegírói munkássága az Illés-együttes és a Fonográf frontembereként a háromperces dalok, a színpadi, dramatikus művek (rockoperák, rockballadák), zenekari és kórusdarabok alkotásában teljesedik ki. Hetvenötödik születésnapját kétrészes műsorral ünnepli, amelynek első fele kortárs szerzeményeire épül, második részében pedig pályatársai - Bródy János és Szörényi Szabolcs - lépnek fel, megidézve az Illés zenekar munkásságát.
Szörényi Leventét a magyar kultúrában meghatározó, nagyhatású életműve elismeréseként Kossuth-, Erkel-, Prima Primissima- és számos egyéb díjjal tüntették ki, munkásságát a rendszerváltozás óta „nemzeti minimumként” is emlegetik. Szerzőtársával, Bródy Jánossal megteremtették a Kárpát-medencei ihletésű magyar nyelvű beatzenét. Színpadi művei közül mindenekelőtt az István, a király című 1983-as rockopera és az 1982-es Kőműves Kelemen rockballada emelkedik ki, amelyek közel negyven éve megtalálhatók a színházak repertoárján. A Müpa-beli születésnapi műsor első részében elhangzik az Elég volt! című kóruskantáta, amely Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye alapján készült, valamint oratóriuma, a Rákos Sándor és Komoróczy Géza fordításában sumer-akkád eposzok felhasználásával született „Fénylő ölednek édes örömében...” - Innin és Dumuzi. A műsor második részében Szörényi Levente kortársai, „a nagy generáció” tagjai - az ünnepelt mellett Bródy János és Szörényi Szabolcs - állnak színpadra.

A koncert az Összefogás Éve program keretében a Müpa, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zikkurat Színpadi Ügynökség közös rendezvénye.

Rendező: Müpa, Zikkurat Produkció
 • Kesselyák Gergely
 • Bródy János
  Csengeri Attila
  Feke Pál
  Köpeczi Sándor
  Mester Viktória
  Molnár Levente
  Rálik Szilvia
  Szörényi Levente
  Szörényi Szabolcs
 • Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán)
 • Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)
 • Óbudai Danubia Zenekar (rockszekció közreműködésével)


Müpa Home


Ugrás az oldal tetejére