világzene, jazz, könnyűzene

Sonny Rollins

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A jazzvilág egyik legnagyobb élő legendája, Sonny Rollins először érkezik Magyarországra.
Theodore Walter Rollins 1930-ban született New York Harlem negyedében. A legjelentősebb hatást kezdetben Coleman Hawkins gyakorolta rá, majd a bebop bűvkörébe került. Az ifjú Rollins mentora Thelonious Monk lett, akivel lemezfelvételeket is készített. Már az ötvenes évek elején dolgozott Miles Davisszel. 1956-ban csatlakozott Max Roach és Clifford Brown híres zenekarához, majd megalapította saját, zongora nélküli trióját. Sorra záporoztak rá a díjak és elismerések, pedig még harmincéves sem volt. Elismertségét tovább erősítette a John Coltrane-nel felvett TenorMadness, a Tommy Flanagannel készített Saxophone Colossus, a Ray Brown és Shelly Manne kíséretével rögzített Way Out West sikere, illetve a Modern Jazz Quartettel való közreműködése. Az ötvenes és a hatvanas évtized végét egyaránt a zenétől távol töltötte, elmerült a jóga és a zen tanulmányozásában, visszatértekor Don Cherryvel, Paul Bley-jel és mesterével, Coleman Hawkinsszal dolgozott. A hetvenes években a fusion felé is tett egy kitérőt, majd új, máig tartó lendülettel turnézott tovább és készített felvételeket Tommy Flanagan, Jack DeJohnette, Stanley Clarke, Tony Williams és mások társaságában. Első Grammy-díját furcsamód csak 2001-ben kapta, a második 2005-ben érkezett. Oleo, Airegin és St. Thomas című szerzeményei a jazz örökzöldjei közt foglalnak helyet. Rollinst idén márciusban Barack Obama elnök a National Medal of Arts elismeréssel tüntette ki.

Rendező: Művészetek Palotája
  • Közreműködik
    Sonny Rollins - tenorszaxofon, Bob Cranshaw - bőgő, Peter Bernstein - gitár, Sammy Figueroa - ütőhangszerek, Kobie Watkins - dob

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére