világzene, jazz, könnyűzene

Rachele Andrioli & Rocco Nigro / Mimmo Epifani & The Barbers

Müpa Home
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Idézze fel velünk a legemlékezetesebb koncerteket, előadásokat!

Újra megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét: Müpa Home sorozatunk keretében folytatódnak ingyenes online közvetítéseink, melyek között az élő webcastok mellett műsorra tűzzük a Müpa meghatározó előadásainak korábban rögzített felvételeit is. Tartson velünk, és élje át újra a legizgalmasabb produkciókat otthona kényelmében!

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadást honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon követhetik.


La notte della taranda (A tarantella éjszakája) címmel 1998 óta minden évben fesztivált rendeznek Salentóban, a legjobb tarantella- és pizzica-zenekarok részvételével. A hagyomány szerint a tarantula pókok mérgétől egyetlen módon szabadulhattak meg a halandók: ha szélsebes pörgéssel kitáncolták magukból. Ennek nyomán kapták a tarantella nevet azok a tüzes délolasz táncok, melyekben olyan szenvedélyes mozdulatokra ragadtatták magukat a táncosok, mintha megcsípte volna őket egy tarantula.
Bár a Müpát szerencsére nem fenyegetik nagy pókok, az intézmény mégis vendégül látja Olaszország legjobb pizzica-együtteseit az Európai Hidak fesztivál keretében. Rachele Andrioli tamburinos-énekesnő és Rocco Nigro harmonikás korábban a műfaj legkiválóbb együtteseivel - többek között a Canzoniere Grecanico Salentino és az Antonio Castignano zenekarokkal - dolgozott együtt, de a két művész duóként is már három albumot készített. A legutóbbi, a Maletiempu 2018-ban jelent meg. Amit koncertjeiken nyújtanak, az több mint egyszerű pizzica, zenéjük a dél-olasz tánczenétől a portugál fadón át a mexikói rancheráig számos stílust képvisel. Rachelét ezért gyakran hasonlítják Amalia Rodriguezhez és Chavela Vargashoz.
A mandolinos-énekes Mimmo Epifani a muzsikus borbély Constantino Vito műhelyében vette első mandolinleckéit - és tanára iránti tiszteletből nevezte el 2004-ben alapított zenekarát Epifani Barbersnek. Később a padovai konzervatóriumban bővítette tudását, hogy más műfajokat és más népek zenéjét is megismerje. Az elmúlt tizennyolc év alatt hat albumot készített - a legutóbbi a Fado Attarantado címet viseli -, amelyekkel a pizzica műfajának élő legendájává vált. Állítólag nincs még egy mandolinos, aki hozzá hasonló virtuozitással borotvál…

A felvétel a Müpa 2019. szeptember 20-i koncertjén készült.

Rendező: MüpaUgrás az oldal tetejére