• Jazz Showcase

Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpózium 2020

világzene, jazz, könnyűzene

Előadóterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A jazztanulmányok változatos témáiról lesz szó a Müpa 2. Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpóziumán, amelyet a Jazztanulmányi Kutatócsoport szakmai támogatásával, a Jazz Showcase alkalmából rendez neves külföldi kutatók és professzorok részvételével. A Columbia Egyetemről meghívott fő előadó, Krin Gabbard a jazz kortárs reprezentációjáról értekezik új irodalmi és filmes példák alapján. Gabbard az egyik megalkotója annak az új tudományterületnek, amely interdiszciplináris keretek közt vizsgálja a jazz, a művészetek és a társadalom szerteágazó kapcsolatait.

A népszerű szaxofonos, Ávéd János az improvizáció kérdéseit boncolgatja: azt vizsgálja, milyen szerepet kaphat a tizenkétfokú skála a jazzmuzsikus rögtönzése során. A Jénai Egyetem kutatója, Martin Breternitz arról beszél, hogy jelenleg milyen hálózatok, struktúrák, informális lehetőségek állnak a német jazz-zenészek rendelkezésére, milyen módon épül fel az olajozott működés jeleit mutató németországi jazzélet. A Grazi Zeneművészeti Egyetem magyar oktatója, Szegedi Márton 2019-ben monográfiát adott ki Szabó Gáborról, a hatvanas években Amerikában világhírűvé vált gitárosról. Előadása, amely egyben könyvbemutató is, arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen hatások járultak hozzá Szabó jellegzetes hangjának kialakulásához. A szimpóziumot záró kerekasztalnál három olyan vezető szakember foglal helyet, akik saját szakterületük válaszaival segítenek megoldani a kettős kérdést: Kulturális örökség-e a magyar jazz? Ha igen, hogyan őrizzük meg?

A program a Müpa és a Jazztanulmányi Kutatócsoport szakmai együttműködésében valósul meg.
A szimpóziumra a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, az info@mupa.hu e-mail címen jelezze.

10.00 • Köszöntőbeszédek

10.10−10.50 • Nyitó előadás
Prof. Krin Gabbard (Columbia Egyetem)
A jazz megjelenítése a 21. században

10.50−11.20 • Előadás
Ávéd János (doktorandusz, LFZE)
Tizenkétfokúság a jazzimprovizációban

11.20−11.40 • Szünet

11.40−12.10 • Előadás
Martin Breternitz (doktorandusz, Friedrich Schiller Egyetem, Jéna)
Hogy zajlik a jazzélet Németországban 2020-ban? Hálózatok, struktúrák, lehetőségek

12.10−12.40 • Előadás
Szegedi Márton, PhD (Zene- és Előadóművészeti Egyetem, Graz)
Stíluspluralizmus és interkulturális hatások Szabó Gábor életművében

12.40−13.00 • Szünet

13.00−14.00 • Kerekasztal
Kulturális örökség-e a magyar jazz? Ha igen, hogyan őrizzük meg?
Résztvevők: Dalos Anna zenetörténész, az MTA BTK Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának vezetője Erdősi Péter, az ELTE BTK Atelier Inter diszciplináris Történeti Tanszékének adjunktusa Kurutz Márton, a Filmarchívum - Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. gyűjteményezési és kutatási menedzsere
A kerekasztal moderátora: Zipernovszky Kornél jazzkritikus, a Jazztanulmányi Kutatócsoport alapítója

A szimpózium háziasszonya Könyves-Tóth Zsuzsanna, a Jazztanulmányi Kutatócsoport tagja, az LFZE doktorandusza. A workshop kétnyelvű, az előadások magyarul és angolul hangzanak el, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Jazz Showcase


Ugrás az oldal tetejére