világzene, jazz, könnyűzene

Mariza

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A portugál fado - az örök elvágyódás melankolikus zenéje - a lélekhez szól, és ezt sokak szerint a műfaj királynőjének tartott Amália Rodrigues művelte a legmélyebben. Az ő 1999-es halála után azonban felemelkedett egy másik énekes is, aki szintén világhírig vitte a műfajt, és mára már egyértelműen ő a legnagyobb, WOMEX életműdíjjal kitüntetett sztárja. Mariza egy Rodrigues előtt tisztelgő tévéműsorban tűnt fel, húsz évvel később egy egész lemezt szentelt a legendás énekesnek, most pedig a szóban forgó albumot bemutató turné keretében érkezik a Müpába.

Mariza hatalmas elánnal robbant be a portugál zenei életbe, nemcsak egy volt az Amália Rodrigues megüresedett trónjára esélyes énekesek között, hanem hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nemzetközi ismertségben is ő lehet a fado új nagy dívája. Hogy így is lett, ahhoz kellett Mariza azon képessége, hogy a tradicionális fadót is lenyűgözően adja elő, de az is, hogy a műfajt képes volt megújítani, felfrissíteni, kortárs zenei környezetben is hatásosan, hitelesen előadni. 2001-es debütlemeze óta mindig repertoárján tartott a Rodrigues által híressé tett fadók közül néhányat, énekelt egészen régi, 19. századi dalokat, de mindig hozott új, saját magára szabott szerzeményeket, és ízlésesen emelt be brazil, afrikai, vagy akár jazz hatásokat is zenéjébe. Egy teljes lemezt azonban csak 2020-ban, pályafutása huszadik évfordulóján szentelt Rodriguesnek, és most ezzel a Canta Amália című albummal láthatjuk-hallhatjuk őt ismét a Müpa színpadán. Nagyszerű párosítás, hiszen mindketten a portugál zene ünnepelt nagyköveteinek számítanak, és Mariza ahhoz hasonlóan újította meg, tágította a fado műfaját és lehetőségeit, ahogyan Rodrigues tette azt az 1960-as, '70-es években.

Rendező: Müpa
 • ének
  Mariza
 • portugál gitár
  Luís Guerreiro
 • akusztikus gitár
  Carlos (Phelipe) Ferreira
 • basszusgitár
  Adriano Alves (Dinga)
 • ütőhangszerek
  Ivo Costa
 • harmonika
  João Frade

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére