Hallgatók és pergetők

Lakatos Mónika: Romanimo

világzene, jazz, könnyűzene

Szünet nélkül
Fesztivál Színház

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Lakatos Mónika az autentikus roma népzene kivételes előadója, törékeny termetéből elsöprő intenzitással tör elő a mélyen átélt zene. Gitár és kanna kíséri hangját, megszólaltatva egy közösség hagyományát és személyes sorsokat. Lényegi tartalom és katartikus előadásmód egy különleges koncerten.

A Romanimo az első olyan album, amely kizárólag a lírai hallgatókra koncentrál, megmutatva az oláh cigányság kevéssé ismert arcát. Egyben ez Lakatos Mónika első szólólemeze, amelyen hangját mindössze férje és zenésztársa, Rostás Mihály Mazsi gitárjátéka kíséri. Mazsi eredetileg a maga örömére akarta rögzíteni, ahogy felesége hallgatókat énekel, ebből született a bensőséges, egyéni sorsokon is túlmutató album. Felismerték, hogy egy letűnő hagyományt menthetnek át a fiatalabb korosztály számára: a lóvásárok, hajnalig tartó mulatás és spontán összejövetelek világát, amelyből ők még részesülhettek gyerekkorukban.
A hallgatók éneklése ma is a közösség életének nélkülözhetetlen része: a mulatás velejárói, a személyes történetek közös átélését teszik lehetővé. Szövegük és jelentésük a pillanat, az előadó lelkiállapotának függvénye. Ahogy az életben, úgy a koncerten is szomorú és örömteli percek váltják egymást: a lassú hallgatókat ritmikus pergetők követik. A családtagoktól tanult énekek között akad felvételről „életre keltett” és generációról generációra átörökített, százhúsz éves hallgató. Egyszerre nyújtanak betekintést az oláh cigányság lelkületébe, adnak közös azonosulási pontot, továbbá alkalmat az elmélyülésre, az érzelmek közös átélésére.

Rendező: Port.hu Kft.

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • ének
  Lakatos Mónika
 • gitár, ének, kanál, szájbőgő
  Rostás Mihály Mazsi
 • kanna, szájbőgő
  Kovács Máté
 • teknő, szájbőgő, tánc
  Balogh Tibor
 • kanna, szájbőgő, tánc
  Balogh Brájen
 • tánc
  Balogh Csaba, Balogh Vanessza VivienUgrás az oldal tetejére