világzene, jazz, könnyűzene

Dresch Mihály: Zene árnyékban

Müpa Home
  • Müpa saját produkció
  • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Idézze fel velünk a legemlékezetesebb koncerteket, előadásokat!
Újra megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét: Müpa Home sorozatunk keretében folytatódnak ingyenes online közvetítéseink, melyek között az élő webcastok mellett műsorra tűzzük a Müpa meghatározó előadásainak korábban rögzített felvételeit is. Tartson velünk, és élje át újra a legizgalmasabb produkciókat otthona kényelmében!

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadást honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon követhetik.

2022 Dresch Mihály éve volt: Kossuth-díjat kapott, az előző esztendőben megjelent Árnyékban című lemeze pedig Fonogram-díjat nyert. Pedig ő csak zenélt, ugyanúgy, ahogy szokott, ahogy szeret, immár fiatal ritmusszekciójával, Gyányi Marcell bőgőssel és Csízi László dobossal - és természetesen Lukács Miklós cimbalmossal, aki 2004 óta társa a Dresch Quartetben. Jazzesebb énje mellett népzenész lényét előtérbe segítő partnereivel, a Dresch Vonós Quartettel is szüntelenül alkot. Ezen az esten Tóth Viktor volt az útitársuk.
Rég járt már Dresch Mihály a Müpában főszereplőként, bár számos produkció vendégeként hallhattuk az elmúlt években. Itt volt az ideje, hogy végre rivaldafénybe álljon, és saját zenéjét játssza nekünk. Azt a zenét, amely akkor születik meg benne, ha inkább árnyékban lehet, elmélyülten szemlélődve, az igazán figyelemre méltó dolgok és lények által körülvéve. Mindig is így dolgozott, ezért is válhatott ő az egyik legnagyobb hatású magyar zeneművésszé, hiszen állandóan kerülte a hiteltelenség és a megalkuvás felé kanyarodó utakat. Egy ideje nem csak zenéje mélyrétegeiben fut két szálon a lelkében áradó hangzó történet: külön formációkkal szólaltatja meg a magyar népzenével átitatott jazzt és a jazzes gondolkodásmódot tükröző magyar népzenét. E két út egylényegűségét mutatja, hogy 2021-ben egy időben jelentette meg új felállású kvartettjével az Árnyékban című, csupa saját szerzeményt tartalmazó albumot, és az Ongakut, amelyen a Dresch Vonós Quartet játszik magyar népzenei ihletésű darabokat. Tóth Viktor személyében rokon lélek és szellem találkozik Dresch Mihállyal, aki hozzá hasonlóan fontosnak érzi, hogy zenéjében összecsengjen a közös kincset jelentő tradíció és a saját, egyedi hang.

Dresch Mihály - tenor- és szopránszaxofon, fuhun

Dresch Quartet további tagjai:
Lukács Miklós - cimbalom
Gyányi Marcell - bőgő
Csízi László - dob

Dresch Vonós Quartet további tagjai:
Ifj. Csoóri Sándor Sündi - brácsa
Bognár András - bőgő
Zimber Ferenc - cimbalom

Vendég:
Tóth Viktor - altszaxofon

A felvétel a Müpa 2022. szeptember 29-i koncertjén készült.

Rendező: MüpaUgrás az oldal tetejére