világzene, jazz, könnyűzene

Balogh Kálmán és a jövő cimbalmosai

Egy szünettel
Fesztivál Színház
 • Müpa saját produkció
 • Világraszóló

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Tizenegyedik éve fut a Müpa Világraszóló című sorozata, amelyen ezúttal is a cimbalom kerül középpontba. A kezdetek óta házigazda Balogh Kálmán cimbalomművész egy kétrészes műsorban mutat fel példákat a hangszer jövőjéből. Előbb a húszas-harmincas éveikben járó nagy tehetségeket csíphetjük el egy szép csokorban, majd ezen az esten debütál a Cimbalmos Trió, amelyben két Balogh-tanítvány, Zimber Ferenc és Szabó Dániel szerepel a főhős mellett.

Az est első részében hét tehetséges cimbalmos mutatja meg tudását. Egy kivétellel mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén végeztek, és mára a táncházak és koncerttermek elismert előadóművészei. A turai Solymosi Vince a 2019-es BMC Nemzetközi Cimbalomverseny különdíjasa, és Lukács Miklós vezetésével mélyült el az improvizáció rejtelmeiben. A váci Horváth Áron 2016-ban, mindössze tizenkét évesen nyerte meg a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutatót, ő is Lukács-tanítvány. A fiatal, kiváló technikájú pozsonyi Paulína Škodovának a magyar pályatársaiétól eltérő repertoárja pedig az est egyik meglepetése lesz, Balogh Kálmán szerint ő az egyik legcsillogóbb tehetsége a hangszernek. Szintén Balogh Kálmán növendéke volt Lajti Gergely, aki az autentikus magyar és román népzene mellett a világzenében is otthonos, feldolgozásokat és saját darabokat is játszik, jelenleg Nagy Csomor András zenekarának tagja. A műsor második felében a vadonatúj Cimbalmos Trió a népzene mellett az improvizációnak és a jazznek is kiemelt szerepet szán. Nem csoda, mivel Zimber Ferenc folyamatosan koncertezik a Dresch Vonós Quartet tagjaként is, Szabó Dániel meg korábban Bágyi Balázs jazzdobossal készített közös lemezt. Balogh Kálmánról pedig köztudott, hogy a klasszikus zene, a népzene, a jazz és a világzene területén is otthonosan mozgó világsztár. Hármukkal a koncert előtti pódiumbeszélgetésen is találkozhatunk - a szerkesztő, Liber Endre kérdezi őket.

Rendező: Müpa
 • cimbalom, hegedű, brácsa
  Gelencsér János (Eger)
 • cimbalom
  Hirmann András (Pécs)
 • cimbalom, hegedű
  Cseszák Zsombor (Óbecse, Délvidék)
 • cimbalom
  Paulína Škodová (Szlovákia)
 • cimbalom
  Lajti Gergely (Dabas)
 • cimbalom
  Solymosi Vince (Tura)
 • cimbalom
  Horváth Áron (Vác)
 • cimbalom
  Balogh Kálmán, Zimber Ferenc, Szabó Dániel
 • brácsa
  Lajti Ákos, Papp Endre
 • nagybőgő
  Bognár András

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére