világzene, jazz, könnyűzene

Badieh: Music from the Afghan-Iranian border

feat. Nasim Khushnawaz

Fesztivál Színház
  • Müpa saját produkció
elmarad
Az előadás időpontja megváltozott.

Sajnálattal tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a koncertet betegség miatt új időpontban, 2024. november 19-én tartjuk meg.

A megvásárolt jegyek az új dátumra változatlanul érvényesek, vagy legkésőbb 2024. április 24-ig visszaválthatóak online, illetve személyesen a Müpa állandó jegypénztárában.

Megértésüket köszönjük!


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Egy spanyol zenész-filmrendező, aki beleszeretett a mai Afganisztán és Irán határán elhelyezkedő Horászán régió zenéjébe, és egy perzsa klasszikus zenei előadó valószínűtlen találkozásából született a Badieh duó, amely a 2021-es ragyogó bemutatkozó lemez után még magasabb szintre emelte a horászáni tradicionális zene interpretálását - immár trióként. A régió legjobb zenészeivel dolgoztak 2023 novemberében megjelent második albumukon, amelynek turnéján nemcsak ezt az itthon élőben nagyon ritkán elcsíphető zenei világot hallhatjuk, hanem rögtön a műfaj legjobb zenészeit is.

Michel Gasco spanyol dokumentumfilmes, akinek a zene talán még nagyobb hivatása, 2006-ban találkozott az afgán Ustad Rahim Khushnawaz legendás rabab-játékos (a rabab kistestű, lantszerű, sokhúros pengetős hangszer) zenéjével, és ez szerelem volt első hallásra. A Horászán régió, ez az iráni-afgán határ által kettészelt, ősi kulturális értékekben bővelkedő terület a tradicionális zene terén is nagy jelentőségű. Miután Gasco kutatni kezdte a régiót, felfedezte és lemezhez juttatta Ustad Rahim fiát, Nasim Khushnawazt, aki apja hagyományait folytatva manapság a legjobb rabab-játékos. Készített egy nagy sikerű válogatáslemezt a Meshedben, Irán északi, második legnagyobb városában száműzetésben élő afgán zenészekkel, és az iráni Mohammad Miraghazadehhel megalapította Badieh nevű duóját, amely a horászáni tradicionális zenét élteti. A 2021-es bemutatkozó lemez után 2023 végén érkezett a folytatás, ezen már zenekari tag Ramin Ahmadi, aki az egyik legkiválóbb tablás, de vendéként zenél Nasim Khushnawaz is, aki szerencsére a lemezbemutató világturnéjára is a többiekkel tart.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére