világzene, jazz, könnyűzene

Anthony Braxton Diamond Curtain Wall Quartet

Müpa Home
 • Müpa saját produkció
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Szeretnénk, ha a Müpa közönsége ebben a rendkívüli helyzetben is találkozhatna a világ legkiválóbb művészeivel és legizgalmasabb alkotóival estéről estére - ezúttal a saját otthonában. Éppen ezért tettük mindenki számára elérhetővé médiatárunkat, és ezért döntöttünk úgy, hogy az elkövetkezendő hetekben a jól ismert időpontokban megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét és előadótereit, és az elmúlt évek egy-egy felejthetetlen előadását közvetítjük.

Az előadás megtekinthető a honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon.

Az idén 75 éves multiinstrumentalista zeneszerző első magyarországi koncertjét 1982-ben, Győrben adta a Mediawave szervezésében. Itt zenélt együtt először a hazai free jazz iskolateremtő alakjával, Szabados Györggyel. Ennek folytatásaként 1984-ben a Debreceni Jazznapokon léptek fel közös koncerten, amelynek anyagából lemez is készült Szabraxtondos címmel. 2004-ben a magyarkanizsai Jazz, Improvizatív Zene Fesztiválon ismét létrejött a találkozás, dobokon Vladimir Tarasov működött közre, az esemény lenyomatának címe pedig Trioton lett.

Az avantgárd és a free jazz népszerűsége mára ugyan csökkent azokhoz az időkhöz képest, amelyekben az Amerikai Egyesült Államok polgárjogi harcai során, ezek egyik szelíd megnyilvánulási formájaként sokak szabadságvágyát fejezte ki, de kultikus alakjai máig érvényes zenei megnyilatkozásokat tesznek, így Braxton is. Az 1960-as évek óta száznál is több lemezen volt hallható játéka a legkülönbözőbb ritkán alkalmazott fúvós hangszereken, amelyek szokatlan módon a hangtartomány legaljától a legtetejéig sorakoznak. Egyetemista évei alatt találkozott a szintén fúvós Roscoe Mitchell-lel és a dobos Jack DeJohnette-tel, velük közösen alapította meg a máig működő Association for the Advancement of Creative Musicians nonprofit szervezetet.

A hetvenes években rövid ideig Chick Coreával, Dave Hollanddal és Barry Altschullal a Circle nevű formációban dolgozott, amelynek hatása jóval jelentősebb volt, mint élettartama. A társak között találjuk még Kenny Wheelert, George Lewist, Derek Bailey-t, Max Roachot, Tete Montoliut és Hank Jonest. Zeneszerzőként Cage, Stockhausen, Boulez és Schönberg határozta meg Braxton gondolkodásmódját. Legújabb formációjával, a Diamond Curtain Wall Quartettel hallható szerzeményeiben nagy szerepet szán a számítógépes zeneszerzésnek.

A felvétel a Müpa 2015. május 17-i koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

 • alt-, szoprán- és szopranínószaxofon, elektronika
  Anthony Braxton
 • kornett, szárnykürt, basszustrombita, trumpbone, szordínók, kagyló
  Taylor Ho Bynum
 • elektromos gitár, effektek
  Mary Halvorson
 • tenor- és szopránszaxofon
  Ingrid Laubrock


Müpa Home


Ugrás az oldal tetejére