tánc, újcirkusz

Martin György utolsó szavai

Szünet nélkül
Fesztivál Színház

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Mágikus térben elevenedik meg egy tudományág születése. A tudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé téve, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát. A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. Míg a művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Martin György kutatásai és megállapításai nélkül lehetetlen lenne értelmezni, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk.

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház már a kétezres években is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait kereste (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Az együttes munkáiban kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként bemutatva. Nemzetközileg sikeres előadásaikban (Hontalanítás, Finetuning, Barbaro) is tetten érhető Hégli Dusan alkotói elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt. A darab egyedi témájához ezúttal kísérleti, dokumentarista megközelítést választott, melynek hagyományaink mellett meghatározó eleme a szöveg és a realista, indusztriális díszlet. Az előadás Borbély Jolán tanácsai és ösztönzése, Éri Péter és Sebők Géza segítsége nélkül nem készülhetett volna el. A budapesti bemutató az első abban az előadássorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában, majd Pozsonyban és Brüsszelben folytatódik.

Rendező: Ifjú Szivek Táncszínház
 • tánc
  Gyenes Barbara
  Hrapka Zsófia
  Makó Tamara
  Sebő Veronika
  Varsányi Ágnes
  Vermes Anna
  Bacsa Norbert Sándor
  Botló Ákos
  Brusznyai Erik
  Fekete Gergely
  Kovács András
  Lantos András
 • zenészek
  Hegedűs Máté
  Hegedűs Gergely Dávid
  Király Miklós
  Király Tamás
  Kuti Sándor
 • ének
  Vermes Anna
 • Éri Katalin, Éri Márton
 • koncepció, díszlet, koreográfia
  Hégli Dusan
 • zene
  Hegedűs Máté, Hegedűs Gergely Dávid, Muzsikás Együttes
 • zenei szerkesztés
  Hegedűs Máté, Hégli Dusan, Király Miklós
 • szakmai tanácsadók
  Borbély Jolán, Éri Péter
 • művészeti munkatársak
  Bíró Kriszta
  Botló Ákos
  Hégli Bence
  Varsányi Ágnes
  Varsányi Zsófi
 • rendező
  Hégli Dusan

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére