komolyzene, opera, színház

Verdi: Requiem

José Cura és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Giuseppe Verdit 1868-tól, Rossini halálától foglalkoztatta egy halotti mise komponálásának terve. Eleinte olyan nagyszabású műre gondolt, amelynek minden tételét más-más olasz komponista írja. A terv végül nem valósult meg, Verdi azonban megkomponálta a maga részét, a Libera me tételt, s miután kiderült, hogy a Dies irae-re sem akad vállalkozó, annak vázlataiba is belefogott. Két évvel később barátja biztatására hozzálátott, hogy a többi tételt is kidolgozza. A munkának újabb lendületet adott Alessandro Manzoninak, az itáliai irodalom kiemelkedő alakjának, Verdi jó barátjának halála (1873). A zeneszerző most már kifejezetten Manzoni emlékének szánta művét, amely végül 1874. május 22-én hangozhatott el először a milánói Szent Márk-székesegyházban. Verdi legjelentősebb zenész kortársai közül egyesek rajongással beszéltek a Requiemről, szerzőjét Brahms egyenesen lángésznek nevezte. Mások - például Hans von Bülow és Richard Wagner - megkérdőjelezték a darab értékeit, vagy csak sokat sejtetően hallgattak róla.
Verdi egyik legjelentékenyebb monográfusa, Julian Budden szerint a Requiemben mutatkozik meg a zeneszerző zsenialitása a legkoncentráltabban: „Ebbe a műbe öntötte bele teljes zenei eszköztárát, amelyet az addig írt huszonhat opera komponálása során kifejlesztett, s amelyet teljes egészében kiaknázhatott anélkül, hogy figyelembe kellett volna vennie a színpadi cselekménnyel óhatatlanul együtt járó sajátos követelményeket.”
Az est karmestere Verdi zenéjének egyik legérzékenyebb tolmácsa, José Cura lesz.

Rendező: Magyar Rádió Művészeti Együttesei
 • José Cura
 • szoprán
  Sümegi Eszter
 • mezzoszoprán
  Gál Erika
 • tenor
  Fekete Attila
 • basszus
  Palerdi András
 • Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére