komolyzene, opera, színház

Verdi: Requiem

Szünet nélkül
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Verdi Requiemje a szakrális zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Jóllehet, tételei néhány éves különbséggel születtek, az egész mű mégis homogén, egységes alkotás, romantikus operai stílusjegyekkel.

A Rossini emlékére komponált Libera me tétel már elénk vetíti a később megszülető teljes mű vízióját. A Dies irae utolsó ítélet freskója, a tételt lezáró, legmagasabb rendű mesterségbeli tudást mozgósító fúga, illetve a szólista és énekkar párbeszéde, az egyén és közösség harmóniáját megjelenítő, megrázó, közös ima meghatározza a teljes mű zenei gondolkodásmódját.
A romantikus korszak zeneszerzői az egyházi művek megzenésítésekor egyre drámaibb kontrasztokat használtak, kompozíciós módszerük egyre képszerűbbé vált. Verdinél ez elsősorban operai dramaturgiát, operai jelenetek sorát jelenti. A Requiemben egy operához képest arányaiban kifejezetten sok az énekes együttes: kvartett, trió, duett. A szerző tudatosan használja az énekesek a cappella megszólalásait a bizonytalanság, a kétség, az elhagyatottság megjelenítésére. Az énekkart a nagy történelmi operák - Nabucco, Don Carlos, Aida - kórusaihoz hasonlóan kezeli hol tömegjelenetek, hol a közösséget összekötő érzelmek monumentális kifejezőjeként.
A Budafoki Dohnányi Zenekar a tőle megszokott módon arra törekszik, hogy szakítson a darab 20. századi előadási hagyományaival, és helyreállítsa a szerző eredeti szándékaihoz vélhetően közelebb álló korabeli előadói gyakorlat legfontosabb elemeit. Az előadást a műhöz kapcsolódó képzőművészeti alkotások megjelenítése teszi teljessé.

Rendező: Budafoki Dohnányi Zenekar, Müpa
 • Hollerung Gábor
 • szoprán
  Miksch Adrienn
 • mezzoszoprán
  Gál Erika
 • tenor
  László Boldizsár
 • basszus
  Cser Krisztián
 • Budapesti Akadémiai Kórustársaság
 • Budafoki Dohnányi Zenekar

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére