komolyzene, opera, színház

Tavaszszentelő

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Pannon Filharmonikusok Igor Stravinsky nagyméretű zenekart foglalkoztató művével, a Tavaszi áldozattal szenteli meg az újjáéledő természet évszakát. A balettet a koncert „nyitányaként” egy igazán korai, kísérletező hangvételű Haydn-szimfónia előzi meg, valamint Bartók Brácsaversenye szerepel még az est műsorán, melynek szólóját a kiváló francia brácsaművész, Antoine Tamestit játssza. A Bartók halálakor befejezetlenül maradt kompozíciót többen is rekonstruálták, ezen az estén a Bartók Péter által közreadott változat szólal meg.

A nagyobb zenekarok jellemzően a kései, londoni Haydn-szimfóniákat szokták műsorra tűzni, hiszen ezek állnak legközelebb a mai szimfonikus ideálhoz. Varga Gilbert ezúttal egy korai, becenévvel nem rendelkező, mindössze három tételből álló szimfóniát választott a hangverseny nyitányául. Bartók Béla már nem tudta befejezni Brácsaversenyét, mégis a repertoár egyik igen népszerű darabja lett. A mű zenetörténeti érdekessége, hogy az elmúlt közel nyolcvan évben három befejezése is született, melyek közül a második, 1995-ös változatot Bartók Péter, a szerző fia jegyzi. Ezen a hangversenyen is ebben a változatban hangzik el. Végül pedig Stravinsky Tavaszi áldozata, a tavasz ősi, szakrális volta tárul elénk, amelyben a zenekar hangszerei mint egy népes törzs táncosai szólalnak meg. A mű a természet ébredéséhez kötődő pogány rituálékat jelenít meg az orosz mondák és a szerző fantáziája alapján.

Rendező: Pannon Filharmonikusok

Előadott művek

  • Varga Gilbert
  • brácsa
    Antoine Tamestit
  • Pannon Filharmonikusok

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére