komolyzene, opera, színház

Szent István Filharmonikusok

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Két külön világ, két merőben eltérő korszak és zenei stílus tanúi lesznek azok, akik meghallgatják a Szent István Filharmonikusok október 2-i koncertjét. Mindez annak ellenére igaz, hogy a két „M” betűs szerzőben a különbözőségek ellenére hasonlóságok is vannak. Példaként említjük Bécs szeretetét, amely mindkettőjük számára sok örömöt és bánatot eredményezett. Közös bennük továbbá az is, hogy lelkes operarajongók voltak. Bár Mahler nem írt operát, operaigazgató-karmesterként mindmáig ható eredményeket ért el Budapesten és Bécsben.

Mahler szívesen vezényelte Mozart operáit, így többek között a Szöktetés a szerájbólt is. Alma Mahler szerint férje „…megadta a jelt az egész világnak a Mozart-reneszánszra”. A salzburgi mester C-dúr fuvola-hárfaversenye 1778 nyarán, Párizsban született a fuvolajátékban jeleskedő Guînes herceg és ügyesen hárfázó lánya, Marie-Louise-Philippine számára. A kompozíció Mozart egyik legnépszerűbb versenyműve. Mahler A panaszos dal című kantátája komponálásakor az érettségijére készült. „Első művem, amelyben megleltem magamat, egy mese, kórusra, szólistákra és zenekarra: A panaszos dal! Ezt tekintem op. 1-nek” - írta a szerző. A kantáta szövegét egy német mondagyűjtemény alapján Mahler állította össze: a történet gyökere Grimm-mese, Az éneklő csont, melynek főszereplője egy muzsikus, aki az erdőben talált emberi csontból fuvolát farag. Amikor megfújja, a hangszer emberi hangon elpanaszolja, hogy annak a férfinak a testéből származik, akit testvére nyereségvágyból meggyilkolt, hogy megkaparintsa az özvegy királyné kezét és a trónt. A muzsikus az esküvői lakomán felfedi a gaztettet! A mű eredeti, háromtételes változata a szerző halála után huszonnégy évvel, 1935-ben, a bécsi rádióban hangzott el először, az első nyilvános előadásra pedig 1970-ben, Londonban került sor, Pierre Boulez vezényletével, óriási sikerrel. Ez a mostani koncert hatalmas mulasztást pótol, hiszen száznegyvenkét évvel a mű keletkezése után Magyarországon is megszólal A panaszos dal eredeti változata, benne a korábbi előadásokból kimaradt Erdei mese című varázslatos tétellel.

Rendező: Szent István Filharmonikusok

Előadott művek

 • Antal Mátyás
 • szoprán
  Horti Lilla
 • alt
  Gémes Katalin
 • tenor
  Szappanos Tibor
 • basszus
  Haja Zsolt
 • fuvola
  Ruskó Rózsa
 • hárfa
  Schunk Franciska
 • Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)
 • Honvéd Férfikar (karigazgató: Riederauer Richárd)
 • Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)
 • Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Fúvószenekara (karnagy: Makovecz Pál)

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére