komolyzene, opera, színház

Schubert, Berio, Bach, Respighi

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Európai Hidak 2019 - Olaszország

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A 19-20. század legnagyobb olasz szimfonikus szerzői és a világhírű, Fischer Ivánnal nem csupán névrokon Nora Fischer koncertjén nemzeteket, korokat és stílusokat összekötő hidak épülnek.

Az Európai Hidak fesztiválon Fischer Iván azt is bemutatja, hogyan értelmezte újra Luciano Berio és Ottorino Respighi a régebbi korok zenéit. Ilyen feldolgozásokból, valamint a komponisták önálló műveiből áll össze a műsor. Önálló mű - ez a Visszaadásról is elmondható lenne, hiszen a darab ugyan Schubert vázlataira épül, Berio változata jóval több, mint átdolgozás. Az osztrák szerző feljegyzései egy X. szimfónia tervéről árulkodnak, Berio zenéjével fűszerezve viszont egy korok közötti izgalmas vibrálás alapanyagává válnak. A Népdalok a nemzetek között ver hidakat az amerikaitól és az örménytől kezdve a francián és az olaszon át az azeriig - a tizenegy dalban összesen kilenc nyelv vagy dialektus jelenik meg. A ciklust, amely technikailag a kor kiváló énekese, Berio első felesége, Cathy Berberian képességeire íródott, ezúttal a stílusok és nyelvek között egyaránt otthonosan mozgó, rendkívül színes egyéniségű Nora Fischer adja elő, aki hangi sokoldalúságával Louis Andriessen zeneszerző szerint Berberian méltó utódja.
A Jöjj hát, pogányok Üdvözítője kezdetű Bach-korálfeldolgozást többen is felhasználták az évszázadok során - az olasz impresszionista zeneszerző, Respighi is, aki Bach orgonára írt korálelőjátékát zenekari hangzásba ültette át.
A „Római triptichon” Respighi legismertebb műve. Második darabja négy tételben mutatja be Róma fenyőit a nap eltérő időszakaiban, a város különböző helyszínein. A gazdagon hangszerelt alkotásban orgona és cseleszta is szerepel, a fülemüle énekét pedig fonográf szólaltatja meg a harmadik tételben.

Rendező: Budapesti Fesztiválzenekar, Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Fischer Iván
  • mezzoszoprán
    Nora Fischer
  • Budapesti Fesztiválzenekar


Európai Hidak 2019 - Olaszország


Ugrás az oldal tetejére