komolyzene, opera, színház

Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikus Zenekar

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

Ki volt korunk egyik legnagyobb karmesterének mentora? A 2024 nyarán 83. életévét betöltő Riccardo Muti zeneszerzéstanárától, Nino Rotától, Fellini, Visconti és Zeffirelli filmjeinek legendás zeneszerzőjétől kapott fiatalon meghatározó támogatást. Jelenlegi zenekara, a Chicagói Szimfonikusok élén izgalmas műsort vezényel a Müpában: az est programján Philip Glass új műve a kortárs zene népszerű ágát képviseli, Mendelssohn és Richard Strauss egy-egy alkotása pedig a német zenének azt a fejezetét, amely olaszos színeivel és vérmérsékletével hódít.

A Chicagói Szimfonikus Zenekar 1891 óta működik, főzeneigazgatói között olyan muzsikusokat találunk, mint Rafael Kubelík, Reiner Frigyes, Solti György, Daniel Barenboim, Bernard Haitink. (Felejthetetlen a zenekar két fellépése az újonnan megnyílt Müpában, 2005-ben, Pierre Boulez és Daniel Barenboim vezényletével.) Riccardo Muti 2010 óta áll a Chicagóiak élén. A sokoldalú karmestert pályája egyik legjelentősebb fejezete a milánói Scalához kötötte, de hasonlóan gyümölcsöző kapcsolatot ápol Európa és Amerika legnagyobb zenekaraival Berlintől Bécsig, Philadelphiától New Yorkig. Philip Glass a 20-21. századi amerikai zene egyik legsikeresebb alkotóegyénisége, aki a repetitív-minimalista irányzaton belül hat évtizeden át a szóló zongoraműtől az operáig minden műfajban nagy érdeklődést kiváltó műveket komponált. Most felhangzó művének címe The Triumph of the Octagon - A nyolcszög diadala. A zeneszerzőt a dél-itáliai Puglia régióban, Andria városától nem messze található Castel del Monte ihlette meg: II. Frigyes német-római császár 13. századi vára, melynek architektúrája csupa mágikus szimbólum, a nyolcas szám jegyében. Mendelssohn és Richard Strauss két különböző korszak német zenéjét képviseli, most felhangzó műveiknek azonban közös tulajdonságuk, hogy mind az Olasz szimfónia, mind az Itáliából (Aus Italien) úti élmények igézetében keletkezett, és az olasz tájak varázsát, az olasz nép temperamentumát, életszeretetét hivatott hangokban megjeleníteni.

Az előadást 18:30 órai kezdettel, Előhang címmel Becze Szilvia műismertető előadása előzi meg az Előadóteremben, melyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a koncertre jeggyel rendelkezők. A részvétel előzetes regisztrációt igényel a honlapunkon.


Rendező: Müpa

Előadott művek

  • Riccardo Muti

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére