komolyzene, opera, színház

Rameau: Les Boréades (1763) - koncertszerű előadás

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Les Boréades témáját a görög-római mitológiából merítve Orithüia nimfa és Boreasz szerelme ihlette: kapcsolatukból született a két boreasz. Rameau tragédiájában minden megtalálható, ami egy ötfelvonásos barokk opera cselekményét fordulatossá teheti: titok, csábítás, álcázás, szerelem, elvarázsolt nyíl, jóslat, bosszú, vihar, földrengés, öngyilkossági kísérlet, deus ex machina - és végül a boldog befejezés. A művet nemzetközi énekesgárda mutatja be a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar táraságában, Vashegyi György vezényletével.

A közjátékok drámaisága, a csodás elemek és a látványos gépi megoldások használata alapján feltételezhető, hogy a szöveget Louis de Cahusac (1706-1759) írta, s hasonlóképpen a téma és a szereplők karaktere is a zeneszerzővel több mű megalkotásában együttműködő szabadkőműves színműíróra és librettistára utal. A Les Boréades (1763) az utolsó az öt úgynevezett tragédie lyrique közül, amely Jean-Philippe Rameau (1683-1764) életművében megtalálható, egyúttal a zeneszerző egyik legkésőbbi zenés színpadi alkotása. A darabot 1763-ban próbálta a párizsi Opera, ám végül a zeneszerző életében nem került közönség elé. 1964. október 1-jén Párizsban a Les Boréades koncertszerűen szólalt meg, majd 1982. július 21-én Aix-en-Provence-ban John Eliot Gardiner vezényletével színpadi változatban is bemutatták. Azóta újra és újra felbukkan a legnagyobb operaházak műsorán. A számos világsztárt felvonultató előadás szereplői között több olyan énekest találunk, aki már nem egyszer közreműködött a magyarországi historikus előadópraxis meghatározó művészegyénisége, Vashegyi György által három évtizede alapított s azóta folyamatosan vezetett Purcell Kórus és Orfeo Zenekar produkcióiban.

Együttműködő partner: Versailles-i Barokk Zenei Központ

Rendező: Haydneum - Magyar Régizenei Központ

Előadott művek

 • Vashegyi György
 • Álfiszé, Baktria királynője
  Sabine Devieilhe
 • Ábárisz, Apollón fia
  Reinoud Van Mechelen
 • Kálüszisz, boreasz herceg
  Benedikt Kristjánsson
 • Borileász, boreasz herceg
  Philippe Estèphe
 • Ádámász / Apollón
  Tassis Christoyannis
 • Boreász
  Thomas Dolié
 • Szémüré / Ámor / Polühümnia / Nimfa
  Gwendoline Blondeel
 • Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)
 • Purcell Kórus

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.
Ugrás az oldal tetejére