komolyzene, opera, színház

Rameau: A gáláns indiák

Müpa Home
 • Müpa saját produkció
 • Müpa Home

Jegyárak

A Müpa virtuális hangversenytermébe a belépés díjtalan.

Mentse el a programot Google Naptárába!

Idézze fel velünk a legemlékezetesebb koncerteket, előadásokat!

Újra megnyitjuk a Müpa virtuális hangversenytermét: Müpa Home sorozatunk keretében folytatódnak ingyenes online közvetítéseink, melyek között az élő webcastok mellett műsorra tűzzük a Müpa meghatározó előadásainak korábban rögzített felvételeit is. Tartson velünk, és élje át újra a legizgalmasabb produkciókat otthona kényelmében!

Szeretettel várjuk az esemény időpontjában a képernyő előtt!

Az előadást honlapunkon, Facebook-oldalunkon és YouTube-csatornánkon követhetik.

Kik azok az „indiák”? - kérdezheti a koncertlátogató. Hát az indiánok! Agapit Chicagou törzsfőnök és társai, akik 1725 novemberében tettek látogatást Párizsban, ahol még a király, XV. Lajos is fogadta őket. Táncaikat előadva felléptek az Olasz Színházban, itt látta és hallotta őket Rameau, akit közvetve ez az élmény ösztönzött A gáláns indiák megkomponálására.
A Müpa közönsége sok éve lelkesen kíséri figyelemmel Vashegyi György missziós tevékenységét, a francia barokk repertoár, s ezen belül Rameau színpadi műveinek meghódítását. Számos jobbnál jobb darabot hallhattunk már a Hippolütosz és Arikiától a Polümnia ünnepein és a Platée-n át a Naïsig. Most a zeneszerző egyik legsikeresebb művén a sor, amelyet 1735-ben mutattak be Párizsban. A darab műfaja operabalett, hangvétele könnyed és elegáns. Előjátékból és négy felvonásból álló cselekménye négy különálló történetet mutat be, valamennyi távoli és különleges környezetbe kalauzolja a nézőt és a hallgatót. Az első az Oszmán Birodalomban, a második a perui inkák között, a harmadik Perzsiában, a negyedik pedig az amerikai indiánok földjén játszódik. Jelen előadás az 1761-es verzió bemutatása, amelyben a prológust három felvonás követi. A perzsák (Les Fleur - A virágok) kimaradnak. A cselekmény - aligha fogunk meglepődni - minden esetben a szerelem körül forog, s a végkifejlet minden esetben boldog. Rameau számára az egzotikum rendkívül színes, energikus és hallatlanul karaktergazdag zene komponálására ad lehetőséget; a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vokális partnerei azok a nemzetközi hírű szólisták, akik Vashegyi György és a Versailles-i Barokk Zenei Központ korábbi közös produkcióiban már többször sikert arattak.

Az előadás a Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében, Francine és Arnoul Charoy, valamint a Budapesti Francia Intézet támogatásával jött létre.

A kottaanya forrása: Opera omnia Rameau (közreadta: Sylvie Buissou) Bärenreiter Kiadó, Kassel · Bázel · London · New York · Prága.

A felvétel a Müpa 2018. február 27-i koncertjén készült.

Rendező: Müpa

Előadott művek

 • Vashegyi György
 • Hébé, Zima
  Chantal Santon-Jeffery
 • Émilie
  Katherine Watson
 • Phani
  Véronique Gens
 • Valère, Carlos, Damon
  Reinoud Van Mechelen
 • Oszmán, Adario
  Jean-Sébastien Bou
 • Bellona, Huascar, Alvar
  Thomas Dolié
 • Purcell Kórus
 • Orfeo ZenekarUgrás az oldal tetejére