Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar

komolyzene, opera, színház

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  • Müpa saját produkció

Mentse el a programot Google Naptárába!

A budapesti közönség nemcsak azért kedveli immár másfél évtizede az idén negyvenkilenc éves lengyel zongoraművészt, mert a varsói születésű muzsikus édesanyja magyar, hanem elmélyültségéért, igényességéért, kísérletező kedvéért is. Ezúttal Európa egyik legjobb kamarazenekarával, két versenymű előadójaként érkezik a Müpába.

Hogyan kell elkészíteni egy Mozart-Poulenc-szendvicset? Két karcsú, ropogós zongoraverseny közé helyezzünk egy zamatos-fűszeres Sinfoniettát. Ami a két szelet kenyeret illeti, azokat nagyon jól kisütötte Wolfgang Amadeus. Már nem a régi salzburgi, hanem az új, bécsi kemencéjét használta: mindkét mű azután keletkezett, hogy Mozart 1781-ben elhagyta salzburgi munkaadóját, Colloredo hercegérseket, és a császárvárosba költözött szerencsét próbálni. Épp e szerencséhez kellettek a zongoraversenyek, hiszen Bécsben részben hangversenyekkel igyekezett eltartani önmagát és családját, s e koncerteken ő maga is fellépett zongoraművészként - saját versenyműveinek előadásával. Piotr Anderszewski a G-dúr és a c-moll zongoraverseny megszólaltatásával két ellentétes világot állít szembe egymással: a dúr darab angyalian ártatlan, csevegő hangja a „jellemző” kategóriáját, a moll mű sötét drámaisága a „nem jellemzőt” képviseli, Mozart ugyanis egész pályája során mindössze két moll hangnemű zongoraversenyt írt.
Az igényes és nyitott - sok kortárs zenét is játszó - Skót Kamarazenekar önálló műsorán szereplő Poulenc-mű, a Sinfonietta (1947) jellegzetességeivel a G-dúr zongoraversenyhez húz: problémátlan, szórakoztató, négytételes neoklasszikus mű, tele játékossággal és könnyed táncritmussal.

A rendezvény a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósult meg.

Rendező: Müpa

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Stephanie GonleyKapcsolódó bérlet

Kedvezménnyel

Ugrás az oldal tetejére