Varázslatos mesék

Pannon Filharmonikusok

komolyzene, opera, színház

elmarad
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Az előadás elmarad.

Kedves Látogatóink,

A Müpa a látogatók és a munkatársak egészségét szem előtt tartva a 2019/20-as évad hátralévő részében zárva tart, azaz minden tervezett előadását lemondja július 7-ig. A Müpa saját szervezésű programokra vásárolt jegyeket a Müpa visszaváltja, a visszaváltás módjáról ide kattintva tájékozódhat.

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük


Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

A Pannon Filharmonikusok mesél: pontosabban a zeneszerzők mesélnek a zenekar által. Micsoda esti mese! Ne feledjük: nemcsak az operák, vagy szimfonikus költemények, hanem a program nélküli hangszeres művek is tudnak mesélni.

Különösen igaz ez Mozartra, aki versenyműveit is egyfajta operai narratívával látta el. De vajon miről akar mesélni Mozart, amikor tőle szokatlan módon moll hangnemet választ a mű alapkarakteréül, ráadásul a harc és harag hangnemét, a c-mollt? A választ ezen az estén találhatja meg a figyelmes közönség, hiszen ez a rejtett történet minden előadáson egy kicsit módosul a szólista és a zenekar tolmácsolásában.
A szigorú ember hírében álló Ravelről sokat mond, hogy a pártfogó Godebski családnál rendezett esztétikai témájú baráti összejöveteleken rendszeresen a gyerekek szobájába szökött, hogy meséljen nekik. Az egyik gyermek, Mimie így emlékezett vissza: „Nagyon szerettem Ravelt. […] Térdére ültetett, és nyomban elkezdte: Egyszer volt, hol nem volt... Így született az ötlet, hogy zeneműben is meséljen a gyerekeknek. A Lúdanyó meséit eredetileg négykezes zongoradarabnak írta, hogy a két Godebski gyermek mutassa be, de ők végül nem vállalkoztak erre a feladatra. Ravel a bemutató után balettzenét és zenekari szvitet is készített a műből, így Lúdanyó most zenekaron mesél a közönségnek.
A harmadik mese Stravinsky tollából származik. Az eredetileg balettnek készült mű az addig ismeretlen komponistát egy szempillantás alatt világhírűvé tette. A Tűzmadár története az orosz monda- és népdalvilágból ered, amelyben a tündéri alakot öltő Tűzmadár legyőzi a gonoszt. A mű népszerűségére való tekintettel 1919-ben zenekari szvit készült a balettből, ebben már tánc nélkül, egy-egy zárt tételben hallhatjuk a mesét - immáron hangversenyteremben.

Rendező: Pannon Filharmonikusok

Parkolási információk

A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.

Előadott művek

  • Gilbert Varga
  • zongora
    Frankl PéterUgrás az oldal tetejére