komolyzene, opera, színház

Nosferatu - némafilm Sebastian Heindl orgonakíséretével

Egy szünettel
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 • Müpa saját produkció
 • Rising Stars - Európa új csillagai
 • NÉMA - FILM - ZENE

Jegyárak


Mentse el a programot Google Naptárába!

„Sebastian Heindl nem csupán orgonál: a mennyekbe emeli vagy kétségek közé taszítja közönségét. Csodazenész Lipcséből” - írta a Die Zeit 2021-ben az Európai Hangversenytermek Szervezete fiatal tehetségeket bemutató sorozatában fellépő német művészről. A világjáró virtuóznak köszönhetően különleges élmény vár ránk. Először is - amire még nem volt példa - orgonát hallhatunk Rising Stars-koncerten, másodszor ily módon a sorozat egy alkalomra a Nemzeti Hangversenyterembe költözik. És végül: némafilmet nézhetünk az 1920-as évekből, orgonaimprovizáció kíséretével!

A fiatal művész a Tamás-templom nagy múltú fiúkórusának neveltje. Tizenhét évesen már hanglemezt készített, melyet a kritika lelkesen fogadott. Nagy hatású előadó, aki Európa legtöbb országában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt megigézte közönségét. Mint a régi idők orgonistái, ő is avatott rögtönző, és zeneszerzőként is aktív, stílusába a jazz elemeit is befogadja. Műsorának elején a Rising Stars-koncerteken elmaradhatatlan kortárs bemutatót honfitársa, Moritz Eggert alkotása képviseli. Ami pedig ezt a prelúdiumot követi: 63 perces összművészeti élmény. Nosferatu - a horror szimfóniája: a Müpa közönsége a némafilm korszakának legendás rendezője, Friedrich Wilhelm Murnau hasonlóképpen legendás, 1922-ben készült filmjét láthatja - Sebastian Heindl orgonaimprovizációjának kíséretével. A hideglelős Drakula-történet önmagában is különleges, az pedig, hogy a kísérőzenét orgona szolgáltatja, a korabeli gyakorlat hiteles megidézése, hiszen a múlt századelő mozijaiban - főként Amerikában - gyakran szólt a hangszerek királynőjén a némafilmek aláfestő muzsikája. A koncert elején a Fazekas Gergely zenetörténész által vezetett pódiumbeszélgetésen sok mindent megtudhatunk majd erről a tradícióról és természetesen magáról a filmről is.

A Rising Stars-programba jelölte: Konzerthaus Dortmund, Kölner Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden.

FELHANGOLVA!
A koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

Rendező: Müpa

Előadott művek

 • orgona
  Sebastian Heindl
 • moderátor
  Fazekas Gergely
 • beszélgetőtársak
  Fassang László, Barkóczi Janka
 • a koncert utáni közönségtalálkozót vezeti
  Tóth Endre

Parkolási információk

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy abban az esetben, amikor a Müpa mélygarázsa és kültéri parkolója teljes kapacitással működik, érkezéskor megnövekedett várakozási idővel érdemes kalkulálni. Ezt elkerülendő, azt javasoljuk kedves közönségünknek, induljanak el hozzánk időben, hogy gyorsan és zökkenőmentesen találhassák meg a legideálisabb parkolóhelyet és kényelmesen érkezhessenek meg előadásainkra. A Müpa mélygarázsában a sorompókat rendszámfelismerő automatika nyitja. A parkolás ingyenes azon vendégeink számára, akik egy aznapi fizetős előadásra belépőjeggyel rendelkeznek. A Müpa parkolási rendjének részletes leírása elérhető itt.

Büféélmény – sorban állás nélkül

Az Átrium-büfében új étkezési szolgáltatásunknak köszönhetően lehetőségük van előrendelést leadni egy órával az előadás megkezdése előtt, így megszabadulhatnak a hosszas sorban állástól az előadás szünetében, és azonnal fogyaszthatják a megrendelt étel-, italféléket. Az előrendelés részletei elérhetőek itt.

Biztonságos jegyvásárlás

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a Müpa kizárólag a saját weboldalán és hivatalos jegypénztáraiban megváltott jegyekre tud garanciát vállalni. A kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy előadásainkra, koncertjeinkre a jövőben is a mupa.hu weboldalon keresztül, valamint az Interticket (jegy.hu) országos hálózatában vagy a jegypénztárainkban váltsa meg jegyét.Rising Stars - Európa új csillagai


Ugrás az oldal tetejére